Hovedinnhold

«Ida» - en verdenssensasjon

Hele kloden skriver om det «norske» fossilet

GAMMEL PIKE: Hun er 47 millioner år gammel og 60 cm. høy, inklusive hale. Ida er en verdenssensasjon på forskningsronten. Foto: AFP
GAMMEL PIKE: Hun er 47 millioner år gammel og 60 cm. høy, inklusive hale. Ida er en verdenssensasjon på forskningsronten. Foto: AFP
Hun er 47 millioner år gammel, men blant de heteste nyhetene i verden. Halvapen «Ida» - kanskje The Missing Link - omtales i media fra Australia via Russland til USA. Hun er en verdenssensasjon.

MISSING LINK

Det manglende mellomledd, betegnelse brukt på hypotetiske mellomformer av eksisterende arter. Ble særlig anvendt som betegnelse på den ukjente formen mellom mennesker og menneskeaper. Uttrykket er misvisende da ethvert ukjent ledd i en anerekke er et «missing link». Det som egentlig menes med uttrykket er «manglende felles ledd», dvs. den formen som har vært utgangsformen for to eller flere utviklingslinjer, altså deres felles utgangsform. Kilde: Store Norske Leksikon

Historien om det lille fossilet, som egentlig ble funnet i Messel i Tyskland i 1982 (uten at amatørarkeologene som fant henne visste hva de hadde med å gjøre) og siden kjøpt av den norske forskeren Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo for rapporterte 4,5 millioner kroner går verden rundt i ekspressfart.

«En ny milestein i vår evolusjonshistorie ble passert i går, da det perfekt bevarte fossilet av et 47 millioner år gammelt pattedyr ble avdekket», skriver britiske The Guardian.

Les også: Norsk vitenskapelig sensasjon

KJENDISSTØTTE: TV-personligheten David Attenborough karakerisrerer Ida som et gjennombrudd i utviklingshistorieforskningen. Foto: Morten Rakke
KJENDISSTØTTE: TV-personligheten David Attenborough karakerisrerer Ida som et gjennombrudd i utviklingshistorieforskningen. Foto: Morten Rakke

Her skriver også Sir David Attenborough (kjent for sine TV-serier og bøker om livet på jorden) at dette «var menneskehetens første anledning til å komme ansikt til ansikt med en slik stamfar (stammor?) ... Hun stammer fra en nøkkelperiode i vår utviklingshistorie».

Bemerkelsesverdig

New York Times var tidlig på saken. De karakteriserer knapt nok funnet, men beskriver det til gjengjeld i detalj.

I britiske The Times skriver at det Hurum og hans team av tyske og amerikanske forskere har snublet over et missing link (manglende mellomledd) i den menneskelige utviklingshistorie.

«Et bemerkelsesverdig funn», skriver avisens vitenskapsredaktør Mark Henderson

Fossilet bærer det offisielle navnet Darwinius masillae, et navn som delvis er en hylles til Charles Darwin (150 år siden han publiserte «Artene opprinnelse») og delvis en henvisning til Messel, der Ida i sin tid ble funnet.

KURIOSA: Google lanserte denne logoen på sin forside i dag. Noe kjent? Foto: Google
KURIOSA: Google lanserte denne logoen på sin forside i dag. Noe kjent? Foto: Google

Kritiske røster

BBC peker på at alt ikke bare er velstand rundt funnet, og minner om at det sitter vitenskapsfolk rundt om i verden som gjerne vil studere Ida på egen hånd før de kommer med konklusjoner. Ikke minst skal de være skeptiske til den skreddersydde medielanseringen fram mot presentasjonen tirsdag. Men BBC nevner ingen navn på disse kritiske forskerne.

Men de har jo rett i at Hurum har valgt en uttypisk lansering, ikke som vanlig en tørr publisering i vitenskapstidsskriftene Nature eller Science, men derimot på PLoS ONE (Public Library of Science). Og Ida har fått egne hjemmeside.

God planlegging

I stillhet har man også jobbet med et egen nettsted, og visse utvalgte media som Wall Street Journal, BBC og History Channel har åpenbart vært informert på forhånd. Her her det mange som har klart å holde kjeft.

I FELTEN: Paleontolog Jørn H. Hurum under et feltarbeid på Svalbard i 2008. Foto: Atlantic Productions/Naturhistorisk museum, UiO
I FELTEN: Paleontolog Jørn H. Hurum under et feltarbeid på Svalbard i 2008. Foto: Atlantic Productions/Naturhistorisk museum, UiO

TV-kanalen History Channel skal vise en dokumentar om Ida 25. mai har omfattende stoff om henne på sine hjemmesider. De reklamerer for denne med å si at det er «det viktigste funnet på 47 millioner år». Hurum repliserte på pressekonferansen i New York tirsdag, at han ikke helt kunne være enig i det.

Den hellige gral

Amerikanske Fox News' nettsider skriver at fossilet får en behandling som om det skulle vært den hellige gral.

Av andre nettsteder som har hatt toppsaker på den «norske» missing link er Sky News (siterer Attenborough på at «Darwin ville vært ellevill av begeistring»), Daily Mail (som fastslår at «Forskerne har funnet The Missing Link»), mens Evolution News & Views slår fast at «En halvape falt ned fra himmelen». Men så støtter de også teorien om intelligent design.

Tyske Der Welt spør om «Bindelendet mellom ape og mann er funnet?», mens svenske Dagens Nyheter slår det mer eller mindre fast.

Verden rundt

Hva kinesiske www.news.cn skriver er noe usikkert, men det har i alle fall en stor sak på Ida med tegninger og det hele.

Saken er også omtalt i Australia,Vietnam,Ungarn,Italia, Polen, Chile, Tsjekkia, Portugal, Russland osv. osv.

I sannhet en verdensnyhet med den norske palentologen Jørn Hurum i sentru ... og omtrent slik må den lille forgjengeren vår ha sett ut:

Foto: Tegning: Natorhistirsk museum
Foto: Tegning: Natorhistirsk museum

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks