SAMMENSTØT: Bildet viser hvordan tilhengere av president Hosni Mubarak (nærmest) barker sammen med demonstrantene. Foto: AP

Egypts regjering: - Vi sto ikke bak volden

KAIRO/OSLO (VG Nett) Myndighetene i Egypt avviser at de sto bak angrepene på demokratiforkjemperne i Kairo onsdag. Nå lover de å finne ut hvem som var ansvarlig for volden.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I over en uke hadde titusener, til og med hundretusener, mennesker demonstrert mot president Hosni Mubarak og hans regjering i Egypt.

SISTE: Kl 13.55 melder AP at det blir skutt i luften rundt Tahrir-plassen samtidig som demokratidemonstrantene presser regimetilhengerne tilbake.

Stort sett hadde demonstrasjonene gått relativt fredelig for seg. I går smalt det. Midt på dagen kom horder av Mubarak-tilhengere til Tahrir-plassen, der de fleste demonstrantene var samlet.

VGTV: Se direkte fra Kairo

Ridende på hester og kameler gikk de til angrep med køller og stein. Etter hvert også bensinbomber. Flere hundre mennesker ble skadet, inkludert utenlandske journalister som rapporterte om uroen. Det er meldt om minst fem døde.

LES OGSÅ: VG Nett-journalist angrepet av rasende mobb

- Betalt av presidenten

Tidlig begynte ryktene å gå om at det var Mubarak og hans regjering som stod bak. Bøllene fra gateslaget - mange av dem fattigfolk - skal ha blitt betalt av presidenten for å angripe demonstrantene.

Nå blir dette blankt avvist av en talsmann for den egyptiske regjeringen. I et intervju med Reuters omtaler talsmannen påstandene som oppspinn.

- Regjeringen vil nå starte arbeidet med å identifisere de som sto bak volden, sier talsmannen.

Han forklarer videre hvorfor hæren var passive tilskuere til kaoset som rådet Kairo i går:

- Vi ville unngå at det ble oppfattet som at de valgte side.

I dag har derimot de militære som er tilstede gjort noe for å forsøke å stanse volden, som har pågått gjennom natten. Ifølge Reuters lagde de en buffersone mellom de gruppene som er for, og de som er mot, presidenten. Samtidig har bevæpnede gjenger overtatt kontrollen av sentrum av byen, og tilhengere av Mubarak brøt gjennom buffersonen.

Derfor presset den egyptiske hæren tilhengere bort fra regimemotstanderne, ifølge øyenvitner.

Vitnene forteller at en stridsvogn ble snudd med kanontårnet mot de regimetro, og stridsvognen og soldater skal ha beveget seg mot Mubarak-tilhengerne.

Statsministeren beklager

Den egyptiske statsministeren, Ahmed Shafiq, beklaget torsdag for angrepene mot de fredelige demonstrantene.

- Dette er en dramatisk feil, og når etterforskerne finner ut hvem som sto bak denne kriminelle handlingen, og hvem som tillot det å skje, så lover jeg at de vil bli holdt ansvarlige og bli straffet for det de gjorde, sa statsministeren til Al-Hayat TV.

- Det finnes ingen unnskyldning for å angripe fredelige demonstranter, og det er defor jeg kommer med denne beklagelsen, sa Shafiq, og fortsatte med å be demonstrantene om å dra hjem.

- Dra hjem for å få en slutt på denne krisen, sa han.

Eksplosjoner

I natt åpnet tilhengere av Egypts president Hosni Mubarak ild mot regimekritiske demonstranter i sentrum.

Den egyptiske juristforeningen bekreftet natt til torsdag at Mubarak-tilhengere åpnet ild på Tahrir-plassen og opplyste at flere ble drept og såret.

- Alt må nå gjøres for å redde Egypts unge, het det i en kunngjøring fra foreningen.

På Tahrirplassen forsøker anti-Mubarak demonstranter å beskytte seg bak provisoriske barrikader. Gjennom hele natten ble det kastet brannbomber over barrikadene.

Stridsvogner på plass

I morgentimene kunne VGs team i byen høre eksplosjoner fra plassen. Blant demonstrantene på plassen skal være kvinner og barn. En stor del av demonstrantene er unge menn.

Torsdag formiddag har fire stridsvogner kjørt inn på Tahrir-torget, og tatt oppstilling der. Ingen fra hæren har, etter det VG Nett kjenner til, grepet inn mot demonstrantene.

En annen stridsvogn har plassert seg på en bro som Mubarak-tilhengere onsdag brukte til å kaste stein ned på Tahrir-torget.

I tillegg kan man nå se at demonstranter fra begge sider er på vei mot plassen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder