KLARE: Politiet i Malmø er i beredskap i forkant av tenniskampen mellom Sverige og Israel i Baltiska hallen lørdag. Foto: AFP
KLARE: Politiet i Malmø er i beredskap i forkant av tenniskampen mellom Sverige og Israel i Baltiska hallen lørdag. Foto: AFP

Frykter sammenstøt i Sverige

UTENRIKS

STOCKHOLM (VG) Politiet i Malmö forbereder seg på krigslignende tilstander i dag. Alt for en tennisturnerings skyld.

Publisert:

I dag ventes 10-12000 demonstranter når Sverige møter Israel i Davis Cup. De møtes trolig av over 1000 politifolk, mange av dem spesialtrente på denne typen begivenheter.

Pansrede politikjøretøyer er hentet inn fra hele Sverige - og for første gang i historien har man også lånt slike kjøretøyer av dansk politi.

Politiet tar ingen sjanser.

Provosert

- Vi mistenker at trusselbildet kan gi seg uttrykk på flere måter. Det handler altså ikke bare om angrep på arenaen og på spillerne, sier kommanderingssjef Håkan Jarborg til Svenska Dagbladet.

Det har nemlig provosert mange at Sverige så kort tid etter israelernes offensiv i Gaza nå tar imot nasjonens beste tennisspillere til en kamp som handler om alt annet enn liv og død.

Kampene er blitt vurdert som så risikofylte at de skal spilles for lukkede dører, med kun presse, sponsorer og noen inviterte skolebarn til stede - en avgjørelse byens kommunalpolitikere har måttet tåle sterk kritikk for fra flere hold. Også spillerne selv.

- Jeg syns det er en fryktelig, fryktelig avgjørelse, sa Israels Andy Ram. Allerede i går var de første demonstrantene møtt opp, men det hele forløp forholdsvis rolig da spillerne fra de to tennislagene kom til hallen.

- Jødekrise

I dag har imidlertid enkelte protestgrupperinger lovet at de vil «ta saken i egne hender». Det, samt det faktum at de som har sagt de vil demonstrere politisk tilhører både ytre venstre og ytre høyre, gjør situasjonen ekstra spent.

Stemningen foran matchen har også gjort at den jødiske befolkningen i Malmö føler seg utrygge.

Den svenske historieprofessoren Kristian Gerner gikk på debattsiden Newsmill.se i går så langt som å kalle situasjonen «den verste krisen for jøder i Sverige siden 2. verdenskrig».

Her kan du lese mer om