PÅ LIBYA-TOKT: Døgnet rundt de siste ukene har Awacs overvåkningsfly holdt oppsikt med luftrommet over Libya. Flere av besetningsmedlemmene har vært norske. Arkivfoto: AP

Nordmenn i gang med Libya-overvåking

Her er Norges «hemmelige» Libya-bidrag

(VG Nett) Overvåkingsfly med norske offiserer har i flere uker overvåket luftrommet over Libya.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Mens regjeringen fortsatt diskuterer hvilken type fly Norge skal sende til den planlagte militæraksjonen mot Gaddafi-regimet, er flere nordmenn allerede i gang med jobben.

De 21 norske offiserene er en del av NATO-styrken Airborne Early Warning & Control Force.

VG Nett får bekreftet at norske piloter har sittet bak spakene på de enorme E3A Awacs-flyene som de siste ukene har tatt av fra NATOs operasjonsbaser i Trapani i Italia og Aktion i Hellas.

Fra stor høyde har flyene sirklet like utenfor kysten av Libya i opptil ti timer i strekk. Oppdrag: Å få med seg troppeforflytninger, flybevegelser og annet som skjer i det borgerkrigsrammede landet.

- Ja, jeg kan bekrefte at norske offiserer har deltatt i NATO-ledede tokt for å overvåke Libya, sier major Eystein Kvarving, informasjonssjef i Luftforsvaret til VG Nett.

Norge er ett av 16 land som bidrar med offiserer til den NATO-ledede overvåkingsfly-styrken. Styrken har hovedkvarter i Geilenkirkchen i Tyskland, og Norge har bidratt med offiserer helt siden styrken fløy sitt første tokt i 1982.

- Vi bidrar med piloter, navigatører, administrasjon, teknisk vedlikehold og andre arbeidsoppgaver, sier Kvarving til VG Nett.

VGTV: Innbyggerne i Benghazi jubler over FN-vedtak

De gråmålte flyene med den karakteristiske, tre meter høye kjemperadaren montert oppå skroget, har etter det VG Nett kjenner til drevet med døgnkontinuerlig overvåking av Libya de siste ukene.

- Avgjørelsen ble tatt om å øke overvåkningen til å gå 24 timer om dagen, syv dager i uken. Vi vil få et bedre bilde av hva som faktisk skjer i denne delen av verden, sa Ivo Daalder som er USAs ambassadør til NATO, den gang.

Få siste nytt om norske styrker i utenlandsoperasjoner - bli medlem av VGs Facebook-gruppe Norge i krig!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder