GJØR SINE SISTE FORBEREDELSER: De norske soldatene etablerer seg på den greske militære flyplassen. Her losser de transportflyet fra Norge. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret

Norske F-16-mannskap klare til angrep

SOUDA BAY (VG Nett) 120 norske soldater har de siste dagene losset dødelig utstyr fra et Hercules-fly. En knapp halvtime unna, med F-16 jetfart over Middelhavet i sør, lurer oberst Gaddafi.

 • Jon Magnus
 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over ni år gammel

I morges kom beskjeden de har ventet på: De norske jagerflyene blir underlagt den amerikanske Nord-Afrika-kommandoen i Tyskland.

Allerede om et par dager, og senest i helgen, kan de seks norske F-16-flyene som nå står parkert på Kreta, være i luften på angrepstokt mot styrkene til mannen som kalles «Libyas gale hund». Da skal alt fungere 100 prosent.

- Ja, vi jobber døgnet rundt for å være klare når «marsjordren» kommer, sier major Eystein Kvarving, som er Luftforsvarets talsmann her på Kreta.

BILDESPESIAL: Se bildene av det norske jagerflybidraget på Kreta

Og den kan komme raskt.

- Flyene er nå formelt en del av Operation Odyssey Dawn. Akkurat nå blir det lagt planer i koallisjonen der de norske flyene er en del av planene, sier oberstløytnant John Inge Øglænd, pressetalsmann i Forsvarsstaben, til VG Nett.

- Flere av karene har knapt hatt blund på øynene de siste par døgnene, og nytt utstyr kommer stadig inn fra Norge. Dette skal losses, registreres og lagres, og i dag får Norge sitt eget «hjørne» på Souda Bay-basen. Jagerflyene våre skal flyttes vekk fra stedet de står nå, og vi får forhåpentligvis god plass til både fly og utstyr på et annet sted.

I natt kom det et nytt fraktfly ned fra Norge, fullastet med våpen og ammunisjon, sambandsutstyr og alt annet som skal til for at en luftkrig skal gå så smertefritt som mulig - vel å merke for dem som eventuelt skal droppe bombene.

- Det er enormt mye å gjøre før en slik operasjon, sier major Kvarving.

- Våpensystemer skal sjekkes og monteres, vi skal sette opp samband og etablere et operasjonsrom, vi skal ha orden på gradert datautstyr så vi kan planlegge tokt og kommunisere med våre egne fly, og vi skal ha på plass et ledelsesapparat. Dessuten skal vi bli kjent med våre greske verter, og våre alliansepartnere.

- Og i tillegg kommer all annen logistikk, som husvære, mat, transport osv.

Mens noen av nordmennene losser militære transportfly og innleide sivile fraktfly, planlegger andre operasjoner som skal utføres i libysk luftrom. Problemet er at man ennå ikke vet hva slags operasjoner de norske jagerpilotene skal utføre.

TALSMANN FOR FORSVARET: Major Eystein Kvarving er på plass på Kreta. Foto: Trond Solberg

Det kan bli luft-til-bakke-operasjoner, for eksempel angrep på faste installasjoner eller kjøretøyer, det kan bli veritable luftkamper mot oberst Gaddafis fly, eller det kan bli ren informasjons-innhenting fra luften.

- Vi er forberedt på alt, og vi er trent for alt, sier major Kvarving.

- Hva med risikoen for nedskytinger eller havarier?

- Det vil alltid være en risiko, i fred og i kamp. Men gjennom øvelse minimerer vi denne risikoen. I tillegg er veldig mange av de som er her nede svært erfarne. De har tjenestegjort på steder som Kosovo og Afghanistan, har utallige øvelser i Norge og utlandet bak seg, og vet hvor krevende - og hvor farlig - det kan være.

Bor i turistby

Foreløpig har alle de 120 nordmennene hotellrom i turistbyen Chania som «base», og slik vil det bli også i dagene og ukene fremover. Men «operasjonsrommet» blir ikke å finne på et hotell, alle praktiske og tekniske funksjoner vil bli lagt til Chania-flyplassen med den tilhørende Souda Bay-basen 14 kilometer utenfor Chania.

Souda Bay er en av Middelhavets største baser, knappe 300 kilometer fra Libyas kyst, og bare 450 kilometer fra Benghazi. En norsk F-16 flyr til kysten på 20 minutter, og til opprørsbyen Benghazi på en halvtime.

I øyeblikket summer det av aktivitet her: Amerikanske fly og norske fly, franske og greske, samt de aller første fra det arabiske emiratet Qatar. Og mer hektisk skal det bli: I løpet av en uke ventes en flåte av fly, jagerbombere, kampfly og overvåkingsfly.

Hvis da ikke Gaddafi har lagt ned våpnene før det.

- Stemningen blant nordmennene er spesiell nå - en slags blanding av «dugnadsånd» og en sterk dose alvor, sier major Kvarving.

- For det er alvor! Og hvis krigen i og over Libya skulle være over før vi kommer i luften om noen dager, så blir det ingen «skuffelse» blant de norske bidragsyterne. Kun glede. Glede over at vi har oppnådd det vi ville uten å være i kamp, uten å bruke knyttneven til å knuse.

Saken fortsetter under bildet.

I LUFTEN: Det norske transportflyet tok av fra Bodø hovedflystasjon mandag. Foto: Lars Magne Hovtun


Kvarving har selv «bakkeerfaring» fra luftkrig: På nittitallet satt han på en italiensk base, hvor NATO ledet inntil 200 (!) fly samtidig innover krigsmarkene i Bosnia.

Midt oppi alle forberedelsene til tokt over Libya tenker han nå på «dynamikken i livet», og på hvor tilfeldig livet egentlig kan være: I påsken skulle Kvarving egentlig på Sydentur med familien - nettopp til Chania på Kreta.

Nå er han her i «krigsoppdrag» i stedet, og håper at verden er slik når den tid kommer at turen med familien går som ønsket - og planlagt.

Les også

 1. Norske F-16 kan kan være i kamp denne uken

  SOUDA BAY/OSLO (VG Nett) I løpet av uken flyr de norske jagerflyene trolig sine første tokt over Libya.
 2. Her drar norske F-16-fly i krigen

  (VG Nett) Klokken 11.41 tok de norske F-16-flyene av fra Bodø Hovedflystasjon.
 3. Nordmenn i gang med Libya-overvåking

  (VG Nett) Overvåkingsfly med norske offiserer har i flere uker overvåket luftrommet over Libya.
 4. Norge skal bidra til Libya-aksjon

  (VG Nett) Norge kommer til å delta i den internasjonale militæraksjonen mot Gaddafis styrker i Libya.
 5. Kraftige eksplosjoner i Tripoli

  (VG Nett) For fjerde kveld på rad pågår det angrep i Libyas hovedstad.
 6. USA strammer grepet om Gaddafis oljeinntekter

  USAs finansdepartement forbyr amerikanere å gjøre forretninger med 14 selskaper som skal være eid av Libyas nasjonale…
 7. Det hvite hus: - NATO bør ha sentral rolle i Libya

  NATO bør ha en nøkkelrolle i å håndheve flyforbudssonen over Libya, varslet Det hvite hus tirsdag.
 8. USA: - Gaddafi retter seg ikke etter FN

  Libyas leder Muammar Gaddafi har ennå ikke innordnet seg FN-resolusjonen som krever at alle angrep mot sivile…
 9. Amerikansk general: - Gaddafi kan bli sittende

  (VG Nett) Sjefen for de amerikanske styrkene i Libya mener det fortsatt er mulig at Muammar Gaddafi kan bli sittende med…
 10. - Gaddafi-fly angrepet av vestlige jagerfly

  Vestlige jagerfly angrep tirsdag et militærfly som tilhørte Muammar Gaddafi, og som var på vei mot byen Benghazi, ifølge…

Mer om

 1. Forsvaret
 2. Libya

Flere artikler

 1. Her flyr norske jagerfly mot Libya

 2. Norske F-16 kan kan være i kamp denne uken

 3. Norske fly bombet Gaddafis stridsvogner

 4. Norske jagerfly avbrøt Libya-bombing

 5. Danske jagerfly beskutt over Libya

Fra andre aviser

 1. - Norske jagerfly har ikke brukt våpen i Libya

  Aftenposten
 2. Amerikanske raketter mot Libya

  Bergens Tidende
 3. Norske F-16-fly på vei til Sicilia

  Bergens Tidende
 4. Norske fly i kamphandlinger i Libya

  Bergens Tidende
 5. Sender to norske fly på vingene

  Aftenposten
 6. Major: - God lagånd gjør miljøet tryggere

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder