Foto: Casa de S.M. el Rey

Den spanske kongen med krass kritikk av myndighetene i Catalonia

I en uvanlig tale tar den spanske kongen Felipe VI til orde mot dem som vil ha et uavhengig Catalonia. Monarken sier landet er i en veldig alvorlig situasjon.

  • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over to år gammel

Det er veldig uvanlig, kanskje også uten sidestykke, at den spanske kongen uttaler seg om en politisk konflikt på nasjonal TV. Men det gjorde han tirsdag kveld.

Kongen Felipe VI sier at separatistene som kjemper for uavhengighet for Catalonia har opptrådt uansvarlig – og at dette kan risikere sikkerheten og stabiliteten i Spania.

– I en tid så har enkelte myndigheter i Catalonia, gjentatte ganger, med viten og vilje, ikke overholdt grunnloven, sier Felipe VI.

– De har satt seg selv utenfor loven og demokratiet. De har prøvd å ødelegge samholdet i Spania, sier den spanske kongen.

Leder for Catalonias parlament, Carles Puigdemont, varsler samtidig i et intervju med BBC at Catalonia vil erklære seg uavhengig fra Spania i løpet av «de neste dagene», og la til at det kan skje i slutten av denne uken eller i starten av neste uken.

Kongen holdt tale mens gatene i Barcelona igjen har vært fylt av demonstranter tirsdag:

I PROTEST: Her roper demonstrantene slagord utenfor den nasjonale politistasjonen i Barcelona. Foto: Susana Vera Reuters

UAVHENGIGHET: Demonstrantene gikk gjennom gatene to dager etter at politiet prøvde å stoppe folkeavstemningen om uavhengighet. Foto: Enrique Calvo Reuters

Barcelonas ordfører: – Uverdig tale

Puigdemont har gått til valg på å frigjøre Catalonia fra Spania, selv om en slik frigjøring vil være grunnlovsstridig.

Den spanske kongen kaller i talen forsøk på uavhengighet for ulovlig og udemokratisk, og sier videre at myndighetene i Catalonia har vært illojale overfor statsmakten som de selv skal representere i Catalonia.
– Situasjonen har blitt alvorlig for vårt demokratiske liv, sier den spanske monarken.

Ada Colau, ordfører i Barcelona, kaller den spanske kongens tale for uansvarlig og uverdig.

- Ingen løsning, ingen omtale av de sårede, ingen appell for dialog. Uansvarlig og uverdig tale, skriver Coleau på Twitter.

Med rop om fjerning av «okkupasjonsstyrkene» og «gatene vil alltid være våre» demonstrerte anslagsvis 300.000 katalanere i Barcelona tirsdag.

VG I BARCELONA: Full forvirring etter katalansk folkeavstemning

Se video av da politiet prøvde å stoppe folkeavstemningen:

Mer om

  1. Spania

Flere artikler

  1. Spansk domstol suspenderer uavhengighetsmøte

  2. Catalonias president utsetter uavhengighetserklæringen

  3. Catalonia får fem dagers frist

  4. Derfor er det stor uro i Catalonia

  5. Folk dras med makt ut av valglokalene i Spania: – Situasjonen er fullstendig låst

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder