VISSTE FOR MYE: Ifølge en ny teori skal Alexander Litvinenko ha blitt drept fordi han visst for mye om sentrale maktpersoner i Kreml. Foto: Getty Pictures

Litvinenko kan ha blitt forsøkt forgiftet flere ganger

(VG Nett) Britisk fjernsyn avslører at det kan ha blitt gjort flere forsøk på å forgifte eks-spionen Alexander Litvineko, før bakmennene til slutt lyktes.

Mona Bristøl
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Programmet «Hvordan forgifte en spion» som vil bli vist på BBC One mandag kveld, avslører at det første forgiftningsforsøket kan ha blitt gjennomført allerede to uker før Litvinenko møtte Mario Scaramella på en sushibaren Itsu i London, den dagen han ble forgiftet.

På samme resturant

Litvinenko ble forgiftet den 1. november med en

dødelig dose av det radioaktive stoffet polonium 210. Livet hans stod ikke til å redde og han døde den 24. november på et sykehus i London.

Det første forgiftningsforsøket kan ha funnet sted på samme restaurant, i forbindelse med at Litvinenko møtte den tidligere KGB-livvakten Andrei Lugovoi og Dimitri Kovtun.

KONTAKTPERSON: Den italienske sikkerhetseksperten Mario Scaramello møtte Litvinenko på restaurant. Foto: AP

Det har blitt funnet spor av det radioaktive stoffet på andre steder i restauranten enn der Litvinenko møtte Scaramella, stedet som han sannsynligvis møtte russerne.

Vet ingenting

Scaramella har tidligere uttalt at han ikke vet noen ting om hvordan stoffet kan ha blitt fraktet til restauranten, og han nekter for å ha hatt noe med forgiftningen å gjøre.

Han tror ikke Litvinenko ikke kan ha blitt forgiftet der.

- Jeg vet at de stengte den fordi de fant polonium der, men det ser ut til at det ikke er på stedet der vi satt. Så det er mange ting som må bli undersøkt. Der vi satt, har det ikke blitt funnet polonium, har Scaramella uttalt.

KGB-mann

Scaramella ble innlagt på sykehus etter

å ha testet postitiv på polonium, men nye testene avslører at de første testene ikke stemte: Han var ikke forgiftet.

Venner av Litvinenko sier at britisk politi nå

vet hvem Litvinenkos drapsmann er og at han ble sendt av Kreml.

BBC har også fått tak i et hemmeligstemplet dokument fra Italia hvor Litvinenko beskylder den italienske statsministeren Romano Prodi for å være en venn av KGB.

- Flere kilder, inkludert Litvinenko, fortalte meg at enkelte i Moskva anser han som deres mann, en KGB-mann, sier Scaramella i programmet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder