DEMONSTRANTER: Egyptisk politi brukte køller for å holde motstandere av Egypts tidligere president Hosni Mubarak unna ekspresidentens tilhengere utenfor rettslokalet i Kairo mandag. Foto: REUTERS/SCANPIX

Sammenstøt foran ny framstilling av Mubarak

Liggende på båre ankom Egypts tidligere president Hosni Mubarak nok et rettsmøte i Kairo, der han fikk høre en høytstående politimann vitne til fordel for ham.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Samtidig var det sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mubarak både innenfor og utenfor rettssalen.

Ifølge egyptisk TV forklarte politimannen retten mandag at politiet umulig kunne ha skutt med automatvåpen mot demonstranter som krevde president Mubaraks avgang under revolusjonen i Egypt i vinter. Han avviste dermed indirekte at Mubarak hadde gitt politiet ordre om å drepe demonstranter. Det er blant annet dette den tidligere presidenten er tiltalt for.

En rekke andre høytstående politioffiserer skulle også vitne i retten mandag, på den tredje dagen av rettssaken mot ekspresidenten.

På båre

Mubarak selv ankom Kairo i helikopter, der han så ble trillet inn i rettslokalet på båre. Den 83 år gamle presidenten er ifølge sine leger en syk og svekket mann, mens motstanderne hans mener sykdommen og båren bare er et spill for galleriet.

Les også: Mubarak fraktet til retten i sykeseng

Også ekspresidentens sønner Alaa og Gamal var på plass i lokalet sammen med andre tiltalte.

- Må henges

Mange tilhengere og motstandere av Mubarak hadde møtt opp utenfor rettsbygningen, og hissige diskusjoner utartet seg etter hvert til sammenstøt både innenfor og utenfor rettslokalene.

- Han må henges, vi vil ikke ha flere forsinkelser i rettsprosessen, ropte Mohamed Essam, som var kommet til Kairo fra byen Kafr el-Sheikh i Nildeltaet for å være til stede under møtet.

Les også: Hosni Mubarak - fra president til drapstiltalt

- Han tok vare på oss i 30 år, Mubarak må holde hodet hevet, mente andre demonstranter.

Politiet gikk til slutt hardt til verks og brukte blant annet køller for å skille demonstrantene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder