Derfor vant Obama presidentvalget

(VG Nett) Barack Obama kan takke amerikanerens tålmodighet, arven etter George Bush og positiv utvikling i økonomien for at han vant valget.

Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det mener hvert fall flere eksperter VG Nett har snakket med.

«Four more years», ropte demokratene taktfast til tonene av «Signed, Sealed, Delivered - I'm yours» da Barack Obama gikk på scenen i Chicago for å motta hyllesten etter at han ble gjenvalgt.

- Jeg vil takke alle som deltok i dette valget. Uavhengig av om du stemte for første gang, eller om du ventet i kø veldig lenge - det må vi forresten fikse - deres stemme ble hørt, og dere utgjorde en forskjell, sa Obama i sin tale før konfettien regnet.

Kommentar: Historisk seier, del 2

Tjente på tålmodighet

Han bør også takke amerikanernes tålmodighet for at han slapp å pakke sakene sine og overlate pulten i det ovale rom til Mitt Romney. Isteden måtte republikaneren ønske Obama lykke til med en ny periode.

- Det er sjelden amerikanerne gir et parti bare én periode. Den eneste gangen det har skjedd etter krigen, er da Jimmy Carter ble kastet ut av Det hvite hus. Amerikanerne har vilje til å være tålmodig med presidenten. Det har Obama tjent på, sier skribent og USA-ekspert Jan Arild Snoen til VG Nett.

George Bush sr. fikk også bare én periode, men da hadde republikanerne med Ronald Reagen to perioder bak seg i Det hvite Hus.

Saken fortsetter under bildet

JUBELSCENER: Førstedame Michelle Obama (fra venstre) president Barack Obama, visepresident Joe Biden og Jill Biden ble hyllet under valgvaken i Chicago. Foto: AFP


- Obama fikk et lite styringstillegg på slutten, slik også George W. Bush fikk i 2004 og som sittende presidenter ofte får når det er jevnt. Obama fikk litt mer medvind i seilene mot slutten av valgkampen, sier forfatter Hans Olav Lahlum.

Nettmøte: Få svar på dins spørsmål om valget

Bush får skylden for nedtur

Forsker og USA-ekspert Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole tror det har vært avgjørende at Obama har klart å legge skylden for USAs økonomiske nedtur på sin forgjenger, George W. Bush.

- De har sett at Obama har klart å få landet i riktig retning, og derfor er det logisk at enkelte har valgt å gi Obama en ny sjanse, sier Restad.

Også Snoen trekker frem den positive utviklingen i økonomien den siste tiden.

- I en meningsmåling svarte 46 prosent at de mente at nå var på rett spor. Det er mye høyere enn tidligere, sier Snoen.

TAPEREN: Mitt Romney greide ikke å frarøve Barack Obama presidentvervet. Foto: AFP


Lahlum peker på at ingen presidenter etter krigen har blitt gjenvalgt med så høy arbeidsledighet som Obama ble denne gangen.

- Det mest øyenfallende er at han ble gjenvalgt til tross for en veldig dårlig økonomi. Økonomien er viktig, men det viser at det ikke automatisk avgjør et presidentvalg i USA. For Bushs ettermæle var ikke dette et godt valg, sier Lahlum og sikter til at han har fått del av skylden for den økonomiske nedturen

- Vanligvis gjenvelger man ikke presidenter når det går dårlig, men nå har utviklingen vært viktigere, mener Restad.

Grafikk: Se detaljert grafikk om hvordan stemmene fordelte seg

- Obama har falmet

Da Obama tok USA med storm for fire år siden, fremsto han som en svært karismatisk kandidat, men det har nok ikke helt blitt slik mange så for seg da de hørte hans taler den gangen.

- Obama har falmet. I valgkampen har Romney kommunisert bedre med vanlige folk enn ventet. Velgerne begynte å like Romney, men Obama er en bedre taler, sier Snoen.

Restad er enig i at Obamas karisma har slukket, men mener motkandidaten er mindre karismatisk.

- Romney har hatt problemer med å knytte bånd til folket. Han har ikke vært like flink til å drive valgkamp, sier hun.

Blåste Romney ut av mediebildet

VGTV: Se hele talen til Obama her

Midt i valgkampen rammet orkanen «Sandy» USAs østkyst, og valgkampen ble satt på vent. Mens Obama fikk være varm og kjærlig president, forsvant Mitt Romney ut av mediebildet i tre dager.

- Uværet «Sandy» kan ha avgjørende siden Obama taklet det på en god måte, sier Lahlum.

Hvem som vant presidentkampen avgjøres ikke av et nasjonalt flertall av stemmene, men flertallet av USAs 538 valgmenn. I praksis sto derfor valgkampen om de såkalte vippestatene.

- Valget handler om hvem som har klart å mobilisere fremfor å inspirere nye, men Obama har klart å tiltrekke seg den raskt voksende gruppen latinos. Det avgjorde vippestaten Colorado til Obamas fordel.

Obama fikk 50 prosent av stemmene nasjonalt mot Romneys 48, men på grunn av ordningen med valgmenn, fikk Obama 303 av stemmene mot Romneys 206.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder