TØRKE: Kamp om knappe vannressurser fører til konflikter mange steder i verden. Foto: Kirsten Engebak

Ny klimarapport: - Vold og konflikter vil øke

KØBENHAVN/OSLO (VG Nett) Klimaendringene vil føre til mer vold og flere konflikter i verden.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det kommer fram i en rapport fra forskningsinstitutet Saferworld i Kenya. De har undersøkt hvordan klimaendringene fører til flere konflikter.

Rapporten i sin helhet skal offentliggjøres under klimaforhandlingene i København.

LES OGSÅ:Desperat tørke driver kyr inn i Nairobi

Kirkens Nødhjelp bekrefter trusselbildet som tegnes i rapporten. Organisasjonens klimamedarbeider i Kenya Isaiah Kipyegon Toroitich viser til at volden og overgrepene i regionen regionen økte samtidig som tørken slo til.

Knappe ressurser

Ifølge Toroitich er det særlig vannmangel som fører til konflikt. I september ble to personer drept og fem såret i kamper mellom landsbyer om livsnødvendige beiteområder. Denne konflikten har forsterket seg de siste månedene.

LES OGSÅ:Gro maner u-land til klima-innsats

Også andre steder i landet har det vært kamper om drikkevann.

- Tørken klimaendringene forårsaker, gjør at hele samfunn står igjen uten inntekt og nødvendig mat. Kommunene kjemper seg i mellom, sier Toroitich.

I tillegg fører klimaendringer til at stadig flere mennesker tvinges på flukt. Folkeforflytningene skjer både internt i mange land og mellom land.

LES OGSÅ:- Barn rammes hardest av klimakrisen

Utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp Anne Kristin Sydnes mener forhandlerne på klimatoppmøtet I København må ta den økte trusselen om vold og konflikter inn over seg.

- Det er viktig at vestlige samfunn forstår at våre utslipp skaper konflikter og direkte nød. Konfliktene har rot i at man strides om knappe ressurser og skjev fordeling, sier Sydnes.

VG Nett følger klimatoppmøtet i København. Har du tips eller innspill?Kontakt vår reporter!

Egeninteresse

Ifølge Sydnes bekrefter rapporten tidligere teorier om sammenhengen mellom klimaendringer og konflikter. Hun mener likevel det er viktig å få dokumentasjon.

- Vi står nå overfor en dramatisk situasjon der disse konfliktene vil eskalere. Vi har nå nok kunnskap til å handle, sier hun.

Sydnes understreker at klimaproblemene også vil skape sikkerhetspolitiske utfordringer for vår del av verden.

- Dette viser at vi også har en enorm egeninteresse av å gjøre noe med klimaproblemene, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder