PÅGREPET: Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj (midten) under en demonstrasjon i Moskva i mars. Demonstrasjonen var ulovlig og Navalnyj blir her pågrepet. Foto: AFP / NTB scanpix

Putin-kritiker tror det er 50 prosent sjanse for at han blir drept

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj mener det er sannsynlig at han vil bli drept for å være motstander av president Vladimir Putin.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Navalnyj har de siste årene markert seg som en av de fremste kritikerne av Russlands president og mener den russiske regjeringen er korrupt.

41-åringen har vært sentral i flere demonstrasjoner mot presidenten. Han har også kunngjort at han ønsker å utfordre Putin ved å stille som presidentkandidat til valget neste år.

De siste årene har flere regimekritikere i Russland blitt drept, blant andre politikeren og Putin-kritikeren Boris Nemtsov som ble drept på åpen gate Moskva i februar 2015. Fem menn ble sist måned dømt for dette drapet.

Nå svarer Navalnyj i et intervju med CBS News på hva han tror sjansen er for at også han ender opp med å bli drept:

KRITISERES AV NAVALNYJ: Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikko Stig / AFP / NTB SCANPIX

– Vel, 50 prosent for at jeg blir drept, eller for at jeg ikke blir det, sier Navalnyj.

Føler ansvar for broren

De siste årene har han vært innblandet i flere rettssaker, men Navalnyj hevder selv at disse har vært politisk motivert, ifølge NTB.

I likhet med sin bror Oleg ble han dømt til 3,5 års fengsel for underslag i 2014. Mens Navalnyj fikk en betinget dom, fikk imidlertid broren en ubetinget dom og sitter fortsatt i fengsel.

Russisk valgsjef: Navalnyj har ingen sjanser til å bli presidentkandidat

Til CBS News sier 41-åringen at han føler seg ansvarlig for brorens dom. Navalnyj mener Kreml målbevisst gikk etter broren for å straffe ham selv.

– Det er 100 prosent sikkert at han er i fengsel kun fordi han er broren min. Det er den eneste grunnen, sier Navalnyj.

I sommer har han igjen vært involvert med påtalemyndigheten. 12. juni ble han dømt til 25 dagers fengsel for å ha arrangert en ulovlig demonstrasjon. I mars ble han dømt til to ukers fengsel for det samme, ifølge NTB.

Voldutsatt

Samtidig som Navalnyj er blitt stadig mer kjent, har volden mot ham også økt i alvorlighetsgrad, ifølge CBS News.

Fikk du med deg? Putin poserer på sommerferie-bilder fra Sibir

I fjor ble han angrepet av en paramilitær gruppe sør i Russland, og i vår fikk han øyeskader da han ble angrepet med et kjemisk stoff. Operasjon var nødvendig for å redde synet.

Navalnyj mener selv at de som sto bak angrepet, gjorde det på bestilling fra myndighetene og Putins administrasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder