Nytt nederlag for republikansk forslag om å erstatte Obamacare

Tre republikanske senatorer, blant dem John McCain, stemte imot det foreløpig siste utkastet til helseplan.

Eivind Haugen
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det siste forslaget ble lagt fram av flertallsleder Mitch McConnell. Det gikk ut på at bare visse deler av Obamacare skal trekkes tilbake, etter at forslag om å fjerne eller erstatte hele helsereformen tidligere har blitt avvist.

Men også det siste forslaget fra McConnel og Republikanerne ble avvist.

Avstemningen er nok et tilbakeslag for president Trump. En drøy time etter avstemningen tvitret den amerikanske presidenten følgende:

- Tre republikanere og 48 demokrater har sviktet det amerikanske folk. Som jeg sa fra starten av, la Obamacare implodere, så kan vi forhandle. Bare se!

51 - 49

Nå er situasjonen om mulig mer kaotisk enn noen gang. Republikanerne klarer ikke å få rokket ved Obamacare.

De tre senatorene John McCain, Susan Collins og Lisa Murkowski stemte mot forslaget. De ville ikke støtte det siste forslaget uten at det ble gitt visse garantier for hvordan den endelige helseloven skulle se ut.

Republikanerne hadde tålt to nei-stemmer fra egne rekker siden de har flertall i Senatet, så det ble McCain som avla den avgjørende stemmen.

51 stemte mot og 49 stemte for forslaget.

- En stor skuffelse

Flertallsleder McConnell klarte knapt å skjule sin reaksjon da resultatet forelå.

– Dette var virkelig en stor skuffelse, utbrøt oppgitt før han ifølge Washington Post la til:

- Nå er det på tide å gå videre.

Saken fortsetter under bildet.

STEMTE NEI: Senator John McCains stemme ble avgjørende i nattens avstemming om å fjerne deler av Obamacare. Foto: Justin Sullivan AFP

McCain sendte ut en pressemelding kort tid etter at stemmegivingen var over. Der skriver han at lovforslaget ikke tilbød nok for å forbedre helsetilbudet.

- Vi må nå sende lovforslaget tilbake, holde høringer og få innspill fra både republikanere, demokrater og guvernører. Vi må få frem et lovforslag som gir amerikanere rimelig helseforsikring. Vi må gjørde den vanskelige jobben innbygerne våre krever av oss og fortjener.

VG / NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder