World Press Photo 2017: Kontroversiell vinner av årets bilde

Årets vinnerbilde i World Press Photo viser en terrorist få sekunder etter at han har begått drap på en russisk ambassadør.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den tyrkiske fotografen Burhan Ozbilici fra The Associated Press vant prisen for Årets bilde i den prestisjetunge fotokonkurransen World Press Photo i Amsterdam mandag.

Årets bilde, som konkurrerte med over 80.000 bilder tatt av flere enn 5000 fotografer, viser drapet på den russiske ambassadøren til Tyrkia, Andrey Karlov, på en kunstutstilling i Ankara i desember i fjor. Drapsmannen Mevlüt Mert Altintas (22), var en tyrkisk politibetjent. Han skadet tre andre mennesker før han selv ble drept av lokalt politi.

Les også: Putin: – Bandittene skal få føle dette

Ropte om Syria

Attentatet skjedde for åpent kamera, og drapsmannen ropte «Ikke glem Aleppo! Ikke glem Syria!».

Påtalemyndigheten i Ankara gikk rettens vei for å hindre kringkasting av drapet, samt medieomtale av etterforskningen, noe en tyrkisk domstol ga dem medhold i.

Det er derfor en kontroversiell avgjørelse som er tatt i årets World Press Photo, som i år arrangeres for 60. gang.

Les også: Ambassadørens siste ord

Juryen sier også at avgjørelsen var vanskelig, men at de følte at bildet hadde en eksplosiv kraft som forteller mye om hatet av vår tid, og som også oppsummerer hva årets bilde skal være.

Hatets ansikt

– Akkurat nå ser jeg en verden som marsjerer på kanten av en avgrunn, sier jurymedlem João Silva.

– Dette er en mann som har nådd et avgjørende punkt, og valgte å drepe noen han anklager for noe som skjer et annet sted i regionen. Dette er hatets ansikt.

Ozbilicis bilde fikk også første plass i kategorien Spot News Stories.

Jurymedlem Tanya Habjouqa forteller at diskusjonene i juryene til tider var både brutale og emosjonelle.

– Jeg synes vi har tatt noen modige valg, som nok vil føre til debatt , sier hun.

Fotografen tilfeldig innom

I et intervju med World Press Photo forteller fotograf Burhan Ozbilici at han var i galleriet fordi en venninne foreslo at han skulle stikke innom på vei etter jobb siden hun var der og det var lenge siden de hadde sett hverandre.

Han kom 15 minutter for sent og talene var allerede i gang. Plutselig annonserte noen at den russiske ambassadøren, Andrey Karlov, skulle si noe.

– Jeg har alltid med meg kameraene og laptopen, klar til til å jobbe når som helst, forteller Ozbilici som beveget seg nærmere ambassadøren og begynte å ta bilder.

Ambassadøren snakket rolig og dempet.

– Så plutselig hørte jeg et skudd. Det var veldig høyt. Folk løp av gårde i panikk og ambassadørens kropp lå på gulvet. Skytteren løftet sin venstre hånd, pekte med fingeren og ropte to ganger «Allahu akbar, Allahu akbar!». Jeg så ikke noe blod, det var overraskende, men etterpå forsto jeg at ambassadøren var skutt i ryggen. Det var ingen mellom meg og skytteren, sier Ozbilici.

Han forteller at han var redd fordi han ikke visste om mannen hadde flere med seg i lokalet som ville fortsette å skyte uskyldige mennesker.

– Folk skrek, men da jeg så skytteren peke mot dem og ba dem forlate lokalet, følte jeg meg litt sikrere, sier Ozbilici.

Han forteller at gjerningsmannen gikk rundt ambassadørens kropp og avfyrte nok et skudd på kloss hold. Så kom han mot fotografen og publikum igjen og Ozbilici fryktet at han skulle skyte.

– Så jeg beveget meg ikke for raskt. Jeg var ekstremt rolig; å løpe sin vei var ikke noen løsning, det var ikke trygt. Selv om jeg skulle bli drept, ville bildene fortsatt være der, forteller han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder