1 av 5SPEKTAKULÆRT: Steinformasjonene på Mars har oppstått etterhvert som vinden har slipt ned sandstein deponert over millioner av år. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Se de ferske nærbildene fra Mars!

UTENRIKS

Robotbilen Curiosity avslutter sitt nåværende oppdrag på Mars – og sender spektakulære bilder av «Den røde planeten» hjem.

Publisert:

«Beste. Roadtrippen. Noensinne» skriver NASA på Facebook om de spektakulære bildene tatt torsdag på Mars.

– Disse bildene kniver med de tatt i amerikanske nasjonalparker, sier NASA i en pressemelding.

Den atomdrevne robotfarkosten «Curiosity», en såkalt rover, er stappfull av vitenskapelige instrumenter den bruker til å drillle og analysere stein og jord på Mars. Den befinner seg for tiden på platåene nederst i fjellsiden på det 5,5 kilometer høye fjellet Aeolis Mons

Les også: Bli kjent med Curiosity

Curiosity landet på Mars i 2012, og fikk et høydepunkt to år senere da den ankom bunnen av fjellet. Her fant roveren bevis for at det som var en innsjø for milliarder av år siden én gang hadde forutsetninger formikroskopisk liv.

Roverens oppdrag er å undersøke når forholdene på planetens overflate gikk fra å være gjestmildt for liv til å bli det døde og knusktørre landskapet vi ser på bildene.

Les også: Russisk milliardær vil bruke 800 millioner på romvesen-jakt

– Å studere disse platåene på nært hold har gitt oss en bedre forståelse av hvordan urgamle sanddyner oppsto, ble begravet, ble endret kjemisk av grunnvannet, dukket opp igjen og til slutt utformet landskapet vi ser i dag, sier prosjektleder Ashwin Vasavada ved et av NASAs laboratorier i California i pressemeldingen.

Bildespesial: Se «Curiosity» fra konstruksjon til landing

Nå er Curiosity ferdig med oppdraget, og er på vei til nye utfordringer høyere opp på fjellet.

Her kan du lese mer om