NY ORDRE: President Donald Trump lover slutt på «krigen mot kull». Foto: Evan Vucci AP

Trump reverserer klimatiltak

USAs president Donald Trump kunngjorde en slutt på «krigen mot kull» da han tirsdag ga ordre om å oppheve en rekke viktige tiltak mot klimaendringer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Før presidenten undertegnet ordren i Det hvite hus, sa han at tiltakene vil få en slutt på det han kaller «krigen mot kull». Samtidig styrker Trump satsingen på fossil energi.

Trump-regjeringen sier målet med å fjerne miljøreguleringene som ble innført under Obama-administrasjonen er å skape arbeidsplasser og få fart på økonomien. Derfor vil han nå reverserer Obamas såkalte «Clean Power Plan», der målet var å kutte klimagassutslippene i kraftsektoren med 32% innen 2030.

Les også: USA fjerner krav om rapportering av klimautslipp

Kull utkonkureres

Under valgkampen lovet Trump imidlertid å hjelpe den kriserammede amerikanske kullindustrien. I tillegg varslet han storsatsing på olje og gass.

Hovedgrunnen til at det går dårlig med kullindustrien, er at den de siste årene er blitt utkonkurrert av gasskraft. Obamas klimaplan ville gjort det enda vanskeligere å tjene penger på kullkraft.

– Ved å fjerne planen tar Trump-administrasjonen bort det politiske presset for å påskynde en overgang fra kull til gass og fornybar energi, sier forskningsleder Guri Bang ved Cicero senter for klimaforskning.

Les også: Det hvite hus fjernet nettside om klimaforandringer

Kraftsektoren er den største utslippssektoren i USA, og bidrar med ca. 30% av totale klimagassutslipp, der kullkraftverk er en viktig årsak til utslippene.

Ikke enkelt å fjerne «Clean Power Plan»

Samtidig påpeker Bang at utviklingen mot mer gass i kraftsektoren vil antakelig fortsette uavhengig av om Clean Power Plan blir fjernet, og det å bygge nye kullkraftverk vil neppe være en aktuell investering for investorer. Å fjerne Obamas klimatiltak vil ikke bli helt enkelt for Trump, sier hun.

– En komplisert og langvarig byråkratisk prosess er sannsynlig, som involverer forslag til nye reguleringer som kan erstatte Clean Power Plan og offentlige høringer om disse. Dette kan ta flere år, hevder hun.

Presidenten må også forberede seg på en langvarig kamp i rettsvesenet mot miljøaktivister og andre forkjempere for klimatiltak.

Bang påpeker også at Trumps ordre kan ramme Paris-avtalen, som USA er en del av.

Les også: Dette skjer om Trump bryter ut av klimaavtalen

– Konsekvensen vil bli at effektiviteten i Paris-avtalen blir svekket når verdens nest største utslipper ikke bidrar i det internasjonale arbeidet for å kutte utslippene.

(Kilde: NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder