TIL KINA: Statsminister Erna Solberg skal lede en norsk delegasjon på offisielt besøk til Kina 7. til 10. april. Bildet er tatt på Høyres landsmøte i mars i år. Foto: Fredrik Solstad VG

Kinesisk dissident: – Erna Solberg mangler mot

Statsminister Erna Solberg (H) mangler mot når hun ikke vil ta opp spørsmål om menneskerettigheter når hun besøker Kina, mener en kinesisk dissident.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Hvis Erna Solberg ikke tar opp menneskerettighetene, betyr det at Norge nå er villig til å akseptere kommunistpartiets regler, sier menneskerettsaktivisten Hu Jia til NRK.

Han er en av fredsprisvinner Liu Xiaobos nærmeste støttespillere. Den kjente dissidenten er nå ute av fengsel, men lever under streng overvåking i Beijing. Han mener Erna Solberg mangler mot.

– Det blir ingen ting igjen av menneskerettighetene. Økonomiske interesser har åpenbart fått prioritet. Det er vanskelig å se hvordan det er i Norges interesse, sier Hu Jia.

BAKGRUNN: Kina og Norge gjenopptar den politiske kontakten

DISSIDENT: Dette bildet av den kinesiske dissidenten Hu Jia er tatt i 2006. Foto: Ng Han Guan AP

HRW: – Kommer til å se svak ut

Utenriksdepartementet opplyser at de mener det er klokt å vente med å ta opp menneskerettighetsspørsmål med Kina til senere møter, melder NTB.

Den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har tidligere uttalt til VG at Norge kommer til å se svak ut om ikke menneskerettigheter blir tatt opp.

– Det er viktig at Norge tar opp menneskerettigheter i dette første møtet. Hvis ikke kommer norske ledere til å bli sett på som svake, og det kan bli vanskeligere å ta opp temaet senere, sier Kina-forsker Maya Wang i HRW på telefon fra Hong Kong.

Kina frøs forbindelsene til Norge etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Da ble også Norges menneskerettighetsdialog med landet stoppet.

Solberg: – Ikke riktig tidspunkt

I et intervju med VG har Solberg tidligere sagt at det ikke er rette tidspunkt å gå i bredden på menneskerettighetene.

Les også: Professor: Krigsfaren flytter seg fra Europa til Asia

– Vi må først etablere kanalene for politisk dialog. Vi kommer til å diskutere en lang rekke saker under mitt besøk, også saker hvor Norge og Kina har ulike oppfatninger. Dette første besøket er ikke riktig tidspunkt å gå inn i den fulle bredden av alle spørsmål. Dette gjelder menneskerettighetene, men også andre saker som krever at vi får etablert en systematisk politisk dialog, sier hun.

Det ble fredag kjent at statsminister Erna Solberg skal til Kina i slutten av neste uke. Hun skal etter planen møte både Kinas president, Xi Jinping, og statsminister Li Keqiang.

Dette er det første norske statsministerbesøket i Kina på ti år og gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med besøket.

(NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder