IKKE KLIMA FØRST: Kravet om rapportering av metanutslipp var en byrde for næringslivet, mener EPAs nye sjef Scott Pruitt. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

USA fjerner krav om rapportering av klimautslipp

Amerikanske myndigheter har fjernet et krav om at olje- og gasselskaper må oppgi sine utslipp av den kraftige klimagassen metan.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kravet er blitt fjernet med øyeblikkelig virkning, heter det i en uttalelse fra miljødirektoratet EPAs nye sjef Scott Pruit. Han vil vurdere om informasjonen virkelig er nødvendig.

EPA ba i november amerikanske olje- og gasselskaper oppgi informasjon om metanutslipp – noe som er nødvendig for å lage nye regler for å redusere utslippene.

Les også: Klimatallene som skremmer forskerne

Metan er en kraftig klimagass, og kutt i disse utslippene kan være et effektivt og forholdsvis billig tiltak for å redusere den globale oppvarmingen.

En rekke amerikanske delstater uttrykte misnøye med det nye informasjonskravet. Opphevelsen av kravet vil fjerne en byrde som tynger næringslivet, mener Pruit.

Trump har tidligere kalt klimaforskningen "svindel", og i valgkampen lovet han å fjerne mange klima- og miljøtiltak. Nå planlegger regjeringen hans å kutte EPAs budsjett med 25 prosent, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Antall ansatte i miljødirektoratet skal reduseres med 20 prosent, ifølge en kilde med kjennskap til saken. Kuttene vil ramme tiltak for å kutte utslipp både av klimagasser og bly og andre miljøgifter.

Debattinnlegg: Nå baner Trump vei for en ny mørketid

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder