PLASK: Rasmus Stene (19) og Shark Nguyen (21) kjølte seg ned med et bad på Huk i Oslo mandag denne uken. Foto: FRODE HANSEN/VG

Mars var klodens 4. varmeste

På tross av at store deler av USA hutret og frøs gjennom hele mars måned, var dette den den fjerde varmeste mars-måneden som er registrert på verdensbasis.

Dette framgår av amerikanske National Climatic Data Center, et underbruk av USAs svar på Meteorologisk Institutt - NOAA.

Er du opptatt av trender? Tendenser? Tygg litt på dette:

Vi har registrert temperaturer på verdensbasis tilbake til år 1880. Dermed har vi på verdensbasis kunne lage normaler for hver måned for hele forrige århundre. Nå har vi hatt hele 38 mars-måneder på rad som alle har ligget over mars-snittet for 1900-tallet. Skal du finne en marsmåned som ligger under dette snittet, må du helt tilbake til 1976!

1976? Det var den vinteren det var Vinter-OL i Innsbruck - Ivar Formo vant femmila - og Odvar Nordli ble statsminister.

LES OGSÅ: Stoler mer på H og FrP

VARMERE OG VARMERE: Rødt betyr varmere enn normalt. Siste gang mars på verdensbasis var varmere enn 1900-tallsnormalen for mars, var i 1976. Foto: Ill: NCDC

Interessert i mer trend-tall? Hva med dette: Vi har nå hatt hele 349 påfølgende måneder hvor verdenstemperaturen for måneden har ligget over denne månedens normal for 1900-tallet. Den siste måneden som lå under snittet for forrige århundre finner vi tilbake i februar 1985.

Det var den måneden Cristiano Ronaldo ble født.

LES OGSÅ: Utpekes som klima-sinker

Store variasjoner

- Det vi ser, er at variasjonene er store. Dette har vi sett i mange vintre nå - at når vinteren er kald i noen områder, er den tilsvarende varm andre steder. Og totalbildet er at temperaturen på nordlige halvkule øker, sier klimaforsker Helge Drange ved Universitetet i Bergen.

- Dessuten er det verd å merke seg at selv om USA har hatt lav temperatur i vinter, har årets vinter langt fra vært ekstremkald. Det er heller slik at årets vinter har vært kald sammenlignet med vintrene de siste 20-30 årene, sier han.

Rekordvarme

Mange området på kloden opplevde en svært varm mars i år - mesteparten av Europa, for eksempel. Men også store deler av Asia hadde det unormalt varmt, det samme med nordlige del av Sør-Amerika, og dessuten var det ganske varmt i deler av både Nord-Atlanteren og Sør-Atlanteren. Ja, det ble registrert rekordvarm mars både i Øst-Europa og Nord-Europa: Slovakia satte ny varm mars-rekord, mens Sør-Korea hadde sin nest varmeste mars noensinne registrert.

Varmt i Norge og Sibir

Derimot var det heller kjølig blant annet i østlige Canada, nordøstlige USA og deler av Argentina. USA som helhet var 0,5 C under normalen. Områdene rundt The Great Lakes i USA opplevde en rekordkald mars.

Nordlige Sibir var hele fem grader over mars-normalen, mens Norge og Danmark var nesten fire grader varmere enn normalt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder