IKKE INVITERT: Irans president Hassan Rouhani er ikke invitert til fredskonferansen i Genève. Her er presidenten avbildet i parlamentet i Teheran forrige måned. Foto: AP

Iran ikke invitert til Syria-konferanse

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sendte mandag ut invitasjoner til 30 land til fredskonferansen i Genève om Syria. Men Iran er ikke blant de inviterte.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Derimot er Saudi-Arabia og naboland som Jordan, Tyrkia og Irak blant dem som er invitert til konferansen som etter planen går av stabelen i Montreux 22. januar før den flyttes til Genève.

Listen over inviterte ble fastsatt på et møte mellom Russland, USA og FN i desember. USA har hele tiden vært imot at Iran skulle inviteres, mens Russland mener Iran burde være med.

Også Ban Ki-moon mener Iran som en viktig aktør i regionen og som støttespiller for den ene parten burde delta, når for eksempel Saudi-Arabia som støtter opprørerne, deltar.

- Vi vet alle at den aktive støtten fra regionale nasjoner er viktige for en politisk løsning, sier Bans talsmann Farhan Haq.

Drøfter rolle

USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov skal etter planen møtes 13. januar for å drøfte hvilken rolle Iran kan spille for å få slutt på den tre år lange krigen.

USA insisterer på at Iran, som er en viktig støttespiller for Syrias president Bashar al-Assad, må godta en erklæring fra 2012 om en overgangsregjering og at Assad ikke kan spille noen rolle i det framtidige Syria.

Men søndag åpnet Kerry for første gang for at Iran iallfall kan spille en indirekte rolle i forhandlingene.

- Kan de bidra fra sidelinjen? Vi ville være glad om Iran kunne være til hjelp, sa Kerry under et besøk i Jerusalem.

Iran avviser imidlertid å delta indirekte. En talskvinne for det iranske utenriksdepartementet sier at de bare godtar en rolle som respekterer deres verdighet.

Overtale

Irans rolle har vært en av hindringene som har forsinket arbeidet med å arrangere Genève-konferansen.

Andre hindringer har vært i det hele tatt å få krigens aktører til å ville komme. Det syriske regimet har etter press fra Russland godtatt å møte opp, men det er ennå ikke klart om USA greier å overtale de vestlig-støttede opprørerne til å delta.

De bekymrer seg for at de kan miste troverdighet i det syriske folk om de deltar på konferansen sammen med representanter for regimet.

De islamistiske gruppene som overtar stadig mer av den militære kampen mot regimet, også ved å krige direkte mot den mer sekulære opposisjonen, er ikke blitt invitert og ville uansett ikke delta i Genève.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder