Kidnappet to ganger på få måneder

Holdt hemmelig siden 2012

I FANGENSKAP: Dette er det første offentlige livstegnet fra John Cantlie etter to år i fangenskap hos terrorgruppen IS i Syria. Det er uklart når og hvor videoen er tatt opp. Foto:,Ap

IS med ny gisselvideo - viser frem britisk reporter

Terrorgruppen IS har publisert en ny video av et nytt, britisk gissel. I propagandavideoen vises frilansjournalisten John Cantlie (43) frem som en nyhetsoppleser for terroristene.

  • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fem år gammel

Videoen skiller seg markant fra de makabre drapsvideoene IS har publisert den siste tiden.

Likheten er at Cantlie, som de drepte James Foley, Steven Sotloff og David Haines, også er iført en oransje fangedrakt. Men i den nye videoen finnes det ingen sortkledd bøddel, ingen direkte trusler - og Cantlie blir ikke drept mot slutten av videoen.

Frilansjournalisten opptrer i stedet nærmest som et nyhetsanker med ferdigskrevet manus, der han sitter bak et bord i et ellers mørkt rom og leser opp et budskap om at vesten blir ført bak lyset om hva IS egentlig er, og at han er etterlatt i Syria av sitt eget fødeland.

Krigsreporteren snakker på engelsk, men videoen er tekstet på arabisk.

- Jeg vet hva dere tenker

I den knapt tre og et halvt minutter lange videoen, forteller briten at han ble tatt til fange etter at han reiste til Syria i november 2012.

– Jeg vet hva dere tenker. Dere tenker at «han gjør bare dette fordi han er en fange. Han har en pistol mot hodet sitt og han tvinges til å gjøre dette», ikke sant? sier 43-åringen i videoen.

– Vel, det er sant. Jeg er fange, det kan jeg ikke nekte for. Men ettersom jeg er sviktet av den britiske regjeringen og min skjebne nå ligger i Den islamske statens hender, har jeg ingenting å tape. Kanskje kommer jeg til å få leve, kanskje kommer jeg til å dø, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

I FELT: John Cantlie fotografert under en reportasjetur i Afghanistan, ikke lenge før han ble kidnappet i 2012. Foto:Privat,

Deretter oppfordrer han folk til å følge med på de neste «episodene», hvor han varsler at han skal vise fram «sannheten bak IS' systemer og motivasjon» og det han omtaler som IS' frigivelse av europeiske gisler.

Det er uklart når videoen er tatt opp, men krigsreporteren henviser blant annet til IS' erobring av store deler av Irak i juni.

Ingen IS-opprørere vises foran kameraet i videoen, som er svært profesjonelt laget: Den er lastet opp i HD-kvalitet, og er filmet med minst tre kameraer.

Videoen kommer en drøy uke etter at IS publiserte en video som viste drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines, som ble bortført i Syria i fjor.

Profilert journalist

Cantile har skrevet for en rekke medier, blant dem nyhets- og bildebyrået AFP, og avisene The Sun og Sunday Times.

Da Cantlie ble tatt som gissel i november 2012, var det andre gang i løpet av et par måneder at han ble kidnappet i Syria.

Første gang var i juli 2012, da han ble kidnappet av britiske, islamistiske ekstremister mens han var på vei inn i Syria.

En drøy uke senere ble han og en nederlandsk fotograf under svært dramatiske omstendigheter befridd av opprørskrigere fra Den frie syriske hær (FSA), som kjemper både mot IS og den syriske regjeringen

Den nye videoen ble publisert omtrent samtidig som forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H) offentliggjorde Norges første militære bidrag i kampen mot IS:

Fem stabsoffiserer som skal forberede og planlegge en større internasjonal styrke.

PS! Cantlies familie og det britiske utenriksdepartementet har ved en tidligere anledning anmodet om at gisselsaken ikke ble omtalt, og at Cantlie ikke ble nevnt med navn eller bilde. VG valgte å etterkomme anmodningen de første timene etter at den nye videoen ble kjent. Men har nå valgt å følge samme linje som anerkjente britiske medier som BBC, The Guardian, samt de største internasjonale nyhetsbyråene - som alle sammen bruker navn og bilde av John Cantlie.

KILDE: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder