PROTEST: I år er det 25 år siden Dali Lama fikk fredsprisen. Bare de siste årene har over 120 tibetanere satt fyr på seg selv i protest mot det de oppfatter som stadig strammere kinesisk kontroll over deres religiøse, kulturelle og politiske rettigheter. Foto: Afp

Mer enn 120 har tent på seg selv i protest

Fortsatt rettighetskamp i Tibet

De siste årene har mer enn 120 tibetanere satt fyr på seg selv i protest mot Kinas Tibet-politikk. Snart kommer tibetanernes leder til Norge.

Publisert:

I 1959 flyktet tibetanernes åndelige leder Dalai Lama i eksil til India midt i et opprør mot kinesisk overhøyhet over Tibet. Over fem tiår etter det mislykkede opprøret pågår fortsatt tibetanernes rettighetskamp for fullt.

De siste årene har over 120 tibetanere satt fyr på seg selv i protest mot det de oppfatter som stadig strammere kinesisk kontroll over deres religiøse, kulturelle og politiske rettigheter, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tibet-regionen er i dag internasjonalt anerkjent som en del av Kina.

«Ulv i fåreklær»

I år er det 25 år siden Dalai Lama fikk Nobels fredspris, og i den anledning besøker han Norge. Denne uken har spørsmålet om hvilke politikere som skal møte ham, blusset opp for fullt.

Årsaken til at det er problematisk å møte den religiøse og politiske lederen, er at Kina ser med svært ublide øyne på Dalai Lamas aktiviteter og de som velger å møte ham. For Norge er dilemmaet satt ytterligere på spissen etter at fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 fikk Kina til å fryse alle politiske forbindelser.

Kina beskriver Dalai Lama som en «ulv i fåreklær». Myndighetene hevder han driver en kamp for løsrivelse for Tibet, noe han selv avviser.

Politisk landflyktig

- Han er en politisk landflyktig som lenge har vært engasjert i antikinesiske separatistaktiviteter med religion som skalkeskjul, sa talsmann Qin Gang i Kinas utenriksdepartement da Dalai Lama besøkte USA i mars.

Kinesiske myndigheter fordømmer også de dramatiske protestaksjonene i Tibet og gir Dalai Lama skylden for dem. De mener han bruker demonstrasjonene til å fremme en separatistagenda.

Dalai Lama avviser voldsbruk og sier han bare ønsker reell autonomi for Tibet.

Massiv undertrykking

Den norske Tibet-komité slår fast at tibetanernes politiske og religiøse rettigheter er under konstant angrep fra kinesiske autoriteter.

- Alle aspekter av tibetanernes liv og livsstil er stadig truet av kinesiske ledere, som er bestemt på å utrydde en hel kultur, skriver aktivistgruppen på sine hjemmesider.

- Besittelse av bilde av Dalai Lama kan føre til fengsling og tortur, heter det.

Komiteen peker videre på at tibetanerne ikke har frihet til å protestere, at det finnes mange politiske fanger i Tibet og at Kina prøver å kontrollere all informasjon inn og ut av området.

Kina straffer

Kina har tidligere straffet europeiske land som har valgt å møte Dalai Lama. I 2008 avlyste Kina et toppmøte med EU på grunn av den franske presidenten Nicolas Sarkozys planer om å møte ham.

Kinesiske myndigheter har ikke møtt Dalai Lamas utsendinger siden 2010. Det har fått enkelte analytikere til å spekulere på om Kina nå bare venter på at 79-åringen skal dø i håp om at luften vil gå ut av den tibetanske rettighetskampen uten den karismatiske lederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder