EKTE? Disse missilene ble vist frem under en militærparade i Pyongyang i april 2012. Eksperter er imidlertid usikre på hva slags missiler det er og om de i det hele tatt er ekte. Foto: AFP

Så langt kan Nord-Korea skyte missiler

...og kommuniststaten har dobbelt så mange væpnede soldater som naboen i sør

(VG Nett) Til tross for det nordkoreanske regimets stadige trusler om angrep mot USA, er det lite som tyder på at missilene deres kan nå så langt.

  • Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Flere ganger i løpet av mars kom det lukkede landet med meldinger om at de vil og kan angripe amerikanske mål.

- Dersom de gjør en hensynsløs provokasjon med store strategiske styrker, bør militæret slå til mot det amerikanske fastlandet og militærbasene deres i Stillehavet, inkludert Hawaii og Guam, sa Nord-Koras leder Kim Jong-Un ifølge en uttalelse fra regimet 26. mars.

Utspillet føyde seg inn i rekken av aggressiv retorikk som har bidratt til den spente situasjonen mellom Nord-Korea og de allierte statene Sør-Korea og USA den siste måneden.

SE GRAFIKK OVER NORD-KOREAS MISSILER LENGER NED I ARTIKKELEN

Lite å frykte

Torsdag kom meldingen om at Nord-Korea hadde flyttet ett av sine missiler til østkysten av landet. Ifølge Reuters skal det ha vært et Musudan mellomdistansemissil, med en rekkevidde på omtrent 3000 kilometer.

Musudan er også omtalt som en rakett. Et missil er i motsetning til en rakett alltid utstyrt med et styringssystem. Missiler kan imidlertid drives av raketter.

Den japanske avisen Asahi Shimbun skriver på sin side at amerikanske, japanske og sørkoreanske myndighetskilder hevder det dreier seg om et langdistansemissil med kodenavnet KN-08, som ifølge det nordkoreanske militæret har en rekkevidde på 10.000 kilometer.

Ifølge Washington Post har imidlertid USA lite å frykte - uavhengig av hva slags missiler Nord-Korea kan skilte med.
Fredag melder CNN at Nord-Korea har sendt et missil nummer to til østkysten.

Artikkelen fortsetter under grafikken

REKKEVIDDER: Denne grafikken viser hvor langt Nord-Koreas ulike missiler kan nå. Foto: Grafikk: Tom Byermoen

Har aldri blitt testet

Dersom det skulle dreie seg om Musudan-missiler, vil de ikke være i nærheten av å kunne treffe amerikanske mål, skriver Washington Post. De kan likevel føre til betydelig skade i Sør-Korea og i Japan, dersom de blir rettet dit. På den annen side skal mellomdistansemissilet ikke være spesielt treffsikkert.

Når det gjelder KN-08, som med sine 18 meter ifølge Washington Post ser ut som et interkontinentalt missil, er det aldri blitt testet. Antakeligvis vil det ikke engang kunne ta av, skriver den amerikanske avisen.

Dersom KN-08 har rekkevidden som det nordkoreanske militæret hevder, vil det imidlertid kunne nå den amerikanske storbyen Los Angeles.

- Spill for galleriet

Da seks eksemplarer av KN-08 ble vist frem under en militærparade i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang i april i fjor, hevdet tyske missilingeniører at de ikke kunne være ekte.

- Presentasjonen var ikke noe annet enn et spill for galleriet, skrev Markus Schiller og Robert Schmucker i en uttalelse, ifølge Reuters.

Til Global Security Newswire sier Schiller nå at det er «helt umulig» at KN-08 kan være operativ uten å være testet først.

Har flere Scud-missiler

Ifølge Asahi Shimbun er KN-08 en redesignet utgave av Musudan-missilet. Sistnevntes design skal være basert på ubåtmissilet SS-N-6, utviklet av det tidligere Sovjetunionen.

PÅ INSPEKSJON: Nord-Koreas leder Kim Jong-un besøker her en militærbase på et ukjent sted i landet i mars i år. Foto: AFP

I tillegg til Musudan og KN-08, har Nord-Korea også en rekke andre missil-typer som har betydelig kortere rekkevidde. Dette er blant annet Scud-missilene Hwasong-5 og Hwasong-6, med rekkevidde på henholdsvis 300 og 500 kilometer - nok til å kunne ramme sørkoreanske mål. Disse ble utviklet og testet på 80- og 90-tallet.

I tillegg har de et annet Scud-missil kalt Rodong. Dette ble også utviklet på 80-tallet, og har en rekkevidde på 1300 kilometer.

Missil havarerte

Taepodong-missilene er de som er nærmest Musudan i rekkevidde. Taepodong-1 ble ifølge nordkoreanske myndigheter skutt opp i 1998. Det var imidlertid sprikende meldinger på om oppskytningen var vellykket.

Taepodong-2-missilet skal fortsatt være under utvikling, etter at en versjon av det, som ble skutt opp i juni 2006, skal ha havarert etter 40 sekunder.

Dersom det skulle ende med sammenstøt på Korea-halvøya, vil også det militære styrkeforholdet i regionen få betydning.

1,4 millioner soldater i nord

Nord-Korea har gjennom årenes løp utviklet en enorm hær, som ifølge nyhetsbyrået AFP blant annet teller nesten 1,4 millioner væpnede soldater, 6,3 millioner soldater i reserveberedskap, 3500 stridsvogner, 603 jagerfly og 387 krigsskip.

Til sammenligning har rivalen i sør atskillig færre væpnede soldater, med sinesnaut 660.000. De har riktignok 7,5 millioner soldater i reserveberedskap. I tillegg har Sør-Korea 2414 stridsvogner, 398 jagerfly og 138 krigsskip.

USA er også tungt til stede i regionen, som Sør-Koreas allierte. De har blant annet 28.000 væpnede soldater, 50 stridsvogner og 90 jagerfly utplassert her. I tillegg har de den siste tiden sendt krigsskip til kysten av Sør-Korea.

STYRKEFORHOLDET: Det er betydelig forskjell på militærstyrkene til Nord- og Sør-Korea. Foto: Grafikk: ANDERS BERGAN, AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder