INGEN KUTT: Forslaget om å kutte i bevilgningene til etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA), falt i Representantenes hus onsdag. Foto: AP

Kongressen tillater fortsatt overvåking

Et forslag om å begrense USAs overvåking av internett og telefoner, er blitt avvist med knapt flertall i Kongressen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Forslaget om å kutte i bevilgningene til etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA), falt med 217 mot 205 stemmer i Representantenes hus onsdag.

Det var en uvanlig allianse av venstreorienterte demokrater og høyrepopulistiske republikanere fra Tea Party-bevegelsen som sto bak lovforslaget. Begge gruppene er kritiske til NSAs omfattende overvåking av internett og amerikanske telefonabonnenter.

- Bruker frykt

- Regjeringen samler inn telefonloggene, uten at det foreligger mistanke, fra hver eneste amerikaner i USA, sa republikaneren Justin Amash under en intens debatt i forkant av avstemningen.

Han beskyldte regjeringen for å bruke frykt til å rettferdiggjøre overvåking som krenker amerikanernes rettigheter.

Partifellen Mike Rogers, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, forsvarte overvåkingen og argumenterte for at den er nødvendig for å ivareta USAs nasjonale sikkerhet.

- Er hukommelsen vår så dårlig at vi har glemt hva som skjedde 11. september? spurte han i debatten.

Nåla i høystakken

Også republikaneren Tom Cotton støtter overvåkingen, som innebærer datasøk i enorme mengder innsamlet informasjon.

- Hvis du vil lete etter nåla i høystakken, er du nødt til å ha høystakken, sa han.

Forslaget i Representantenes hus er første gang folkevalgte amerikanske politikere har forsøkt å begrense NSAs virksomhet etter avsløringene om overvåkingen tidligere i år.

Varsleren Edward Snowden, som tidligere har jobbet for amerikansk etterretning, har avslørt hemmeligstemplede opplysninger om hvordan NSA overvåker internett og telefonbruk i en lang rekke land.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder