AVVERGET TERROR: Sjefen for NSA, general Keith Alexander, sier at overvåking har avverget en rekke terroraksjoner. Nå kommer det fram at også amerikanere blir overvåket. Foto: Doug Kapustin / Reuters / NTB scanpix

NSA overvåket også amerikanere på Internett

USAs etterretningsorganisasjon NSA samlet i mange år inn massive mengder rådata også om amerikanske borgeres epost- og Internettrafikk, skriver The Guardian.

Artikkelen er over syv år gammel

Med bakgrunn i en hemmelig rapport avdekker avisa dermed enda et enormt overvåkingsprogram som denne gangen berører amerikanere. President Barack Obama har tidligere insistert på at amerikanske borgere ikke overvåkes.

Ifølge rapporten, som er laget av NSAs generalinspektør i 2009, startet innsamlingen av rådata kort etter terrorangrepet 11. september 2001.

Først ble det bare samlet inn opplysninger der en part befant seg utenfor USA, eller der kommunikasjonen var mellom to utlendinger som var kjent, men det ble utvidet i 2007

Avisa skriver at opplysningene NSA samlet inn, omfattet adressene som meldingene ble sendt til og fra, inkludert IP-adresser som viser hvor en person befinner seg.

Også amerikanere

Den siste avsløringen synes å vise at NSA samlet inn samme opplysninger om folk i USA som i andre land.

Guardian har tidligere avdekket hemmelige dokumenter om et program ved navn prism, som innebar at NSA kunne søke gjennom innholdet i meldinger sendt av utenlandske personer gjennom amerikanske Internettselskaper.

Den nyeste avsløringen sier ingenting om hvorvidt innholdet i meldingene til amerikanske statsborgere blir gjennomsøkt.

Ifølge avisa startet programmet i forbindelse med et omstridt avlyttingsprogram som ble godkjent av president George W. Bush. Programmet fortsatte under Barack Obama, men ble avsluttet i 2011.

Guardian skriver imidlertid at de har sett andre opplysninger om at overvåkingen av amerikanere i noen tilfeller fortsetter ennå.

Avverget

I en tale torsdag sa direktøren for NSA, general Keith Alexander, at overvåkingen deres har bidratt til å avverge 54 forsøk på terroraksjoner.

Listen som nylig er overlevert til Kongressen, omfatter 42 terrorplaner som er forhindret, og tolv der de som ble overvåket, ga støtte til terrorisme, sa han.

I 50 av tilfellene resulterte avsløringen i at mistenkte ble pågrepet. 25 av pågripelsene fant sted i Europa, elleve i Asia og fem i Afrika, mens 13 skjedde i USA.

Mer om

 1. USA
 2. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

 1. USA kritiserer Hongkong for å la Snowden dra

 2. Vil offentliggjøre hvilke terrorangrep de har forhindret

 3. Edward Snowden har fått seg ny jobb

 4. Snowden lover nye overvåkingsavsløringer

 5. Føljetongen om Edward Snowden

Fra andre aviser

 1. NSA overvåket også amerikanere på internett

  Aftenposten
 2. Hemmelig rapport: NSA overvåket også amerikanere på internett

  Bergens Tidende
 3. Edward Snowden har søkt asyl i Ecuador

  Aftenposten
 4. NSA vil offentliggjøre hvilke terrorangrep de har forhindret

  Bergens Tidende
 5. USA vil ha Snowden utlevert

  Aftenposten
 6. Snowden takker Russland for å ha gitt ham asyl

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder