TRAGEDIE: En minnested er satt opp for de 149 som ble drept i flytstyrten i de franske alpene. Foto:Sandblad Mattis,VG

Pilotens pårørende besøkte minnested

LE VERNET (VG) Familien til Andreas Lubitz har vært ved
stedet der piloten tok med seg 149 andre i døden, strengt adskilt fra de andre pårørende.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag ble pårørende til de 149 drepte etter flystyrten i Frankrike tatt med til Le Vernet, det nærmeste punktet til åstedet det er mulig å komme med bil.

I seks busser, med en lang kolonne politikjøretøy som passet på, ble de kjørt til en stor, åpen plass hvor det også har blitt satt opp en minnestein og legges ned blomster for de drepte.

De pårørende til Andreas Lubitz, piloten etterforskerne mener styrtet flyet med vilje, har også vært i området.

STYRTET: Etterforskerne mener Andreas Lubitz (27) førte 149 passasjerer i døden med vilje. Foto:Ingo Kutsche,Bild

Foreldrene til Lubitz skal ha blitt informert om mistanken mot sønnen kun kort tid før opplysningene ble verdensnyheter. De blir nå skjermet på et hemmelig sted, i påvente av å bli avhørt av politiet, skriver Daily Mail.

Da flyet styrtet var Lubitz alene i cockpiten, mens førstepiloten forsøkte å komme seg inn med øks, ifølge etterforskerne.

Adskilt

Pilotens pårørende skulle opprinnelig være en del av det samme følget som de andre pårørende, men har blitt holdt adskilt fra resten av gruppen etter at mistanken mot Lubitz ble kjent.

Familien til Lubitz var ikke til stede da resten av følget ble briefet om siste nytt av etterforskningsleder Robin, da de landet i Marseilles.

Da de seks bussene med pårørende reiste fra Le Vernet til den vesle byen Seyne-les-Alpes for en minnestund, dro én buss – godt bevoktet av politi – motsatt vei.

Politiet stoppet trafikken fullstendig da denne ene bussen kjørte gjennom byen. Det er imidlertid ikke bekreftet at Lubitz’ pårørende var med i dette følget.

Det er foreløpig uklart hvorfor Lubitz skal ha gjort det han gjorde, men politiet har flere teorier, blant annet at han skal ha vært deprimert eller hatt kjærlighetssorg. Han skal i tillegg ha mottatt psykiatrisk behandling i halvannet år mens han gikk på pilotskole. Etterforskerne har saumfart både leiligheten til piloten, samt barndomshjemmet hans, men har ikke funnet noe avskjedsbrev eller bevis for politisk eller religiøst motiv.

De har derimot funnet istykkerrevne sykmeldinger som tyer på at han var under medisinsk behandling og at han skjulte dette for sine arbeidsgivere.

Ikke avhørt

Mange av de pårørende dro hjem torsdag kveld, mens noen har valgt å bli værende i området. De gjenværende blir imidlertid godt beskyttet og tatt vare på av både politi og hjelpepersonell.

I går uttalte politiet, ifølge Wall Street Journal, at det var for tidlig å foreta avhør av familien for å finne ut hva som kan være årsaken til at annenstyrmannen valgte å styrte flyet.

Fredag har redningsarbeiderne fortsatt med å hente omkomne og kroppsdeler ned fra fjellet med helikopter. På en pressebrief tidligere i dag ble det sagt at de også har begynt å ta ned verdisaker og smykker, som kan hjelpe identifiseringsarbeidet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder