STAMMMOR: Funnet av Ardi er et nytt gjennombrudd i evolusjonsforskningen. Foto: Reuters

- Det nærmeste vi kommer en stammor

Levde én million år før Lucy

(VG Nett) På grunn av Ardi må den norske zoologen Torfinn Ørmen skrive om et kapittel i sin nye bok om menneskeevolusjon.

Ingunn Andersen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL


Møt Ardi. Menneskeapen, som levde i det som nå er Etiopia for 4,4 millioner år siden, representerer et nytt stort gjennombrudd i evolusjonsforskningen.

I likhet med det verdenskjente fossilet Lucy og vår egen Ida er Ardi nok et bevis på at menneskene ikke har utviklet seg fra apene, men at aper og mennesker deler samme stammor, og at de først senere utviklet seg i ulike retninger.

- Det nærmeste vi har kommet

- Dette er ikke vår felles stammor, men det er det nærmeste vi har kommet, sier Tim White, forsker ved Human Evolution Research Center på Berkeley-universitetet i California til nyhetsbyrået AP.

MENNESKETREKK: Slik tror forskerne Ardi ser ut fra siden. Foto: Reuters

White som tidligere var kjent for oppdagelsen og resultatene rundt Lucy, har forsket på hennes forgjenger siden 1994.

Resultatet ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Science denne uka og vekker oppsikt i forskningsmiljøer over hele verden.

ETIOPIA: Fossilet ble funnet i et område av Afrika som i dag er Etiopia. Foto: Reuters

- Mosaikkvesen

Mens Lucy tilhører arten Australopithecus afarensis har Ardi formelt fått navnet Ardipithecus ramidus.

- Ardipithecus representerer en uspesifisert art som ikke har kommet like langt som Australopithecus. Studerer du henne fra hode til tær, ser du et mosaikkvesen som verken er sjimpanse eller menneske, forklarer White.

Ida

Presentasjonen av Ardi skjer bare måneder etter at den norske forskeren Jørn Hurum og hans team skapte overskrifter verden over med Ida, et 47 millioner år gammelt fossil, som trolig er en av våre tidligste forfedre.

Selv om Ardi bare er barnet å regne i forhold til Ida levde hun en million år før Lucy som tidligere ble regnet som menneskets stammor.

- Kunne gå oppreist

Gjennom 15 års studier mener Whites team å kunne fastslå at Ardi levde i skogen, at hun kunne klatre på alle fire i trærne, men at utviklingen av armene og beina indikerer at hun foretrakk bakken.

Hun kunne gå oppreist, selv om hun ikke løp særlig fort, konkluderer forskerteamet - som i tillegg til White er satt sammen av eksperter fra Japan, USA og Etiopia.

Ved hjelp av de 125 skjellettbitene som er funnet har ekspertene forsøkt å gjenskape Ardis utseende

Resultatet er en 120 centimeter høyt kvinnelig vesen på om lag 50 kilo med hår på kroppen.

SPRIKENDE: Dette bildet viser Ardis hånd. Foto: Reuters

- Fantastisk

- Der Ida viser overgangen mellom halvapene og apekattene, viser Ardi overgangen mellom menneskeaper og mennesker, men hun er mest på menneskesiden. Det er et fantastisk fossil, sier Torfinn Ørmen, zoolog ved Naturhistorisk museum i Oslo til VG Nett.

Ifølge Ørmen er det ingen grunn til å tvile på Whites konklusjoner.

- Han tar ingen snarveier. Når han publiserer noe kan man stole på at det er riktig. Denne gangen tok det femten år, påpeker han.

Saken fortsetter under bildet

- VIKTIG FUNN: Den norske forskeren Torfinn Ørmen skriver ny bok om menneskets evolusjon. Nå må han forandre et kapittel. Foto: Erik Knudsen/VG

- Sprikende stortå

Ifølge Ørmen befinner Ardi seg langt oppe på menneskets stamtre, til tross for at hun er over fire millioner år gammel.
- Men hun er den hittil mest primitive anatomien av et menneske som er funnet. Hun går oppreist, men samtidig har hun en skikkelig sprikende stortå og kjempelange fingre, slik vi ser hos sjimpansene. Tommelen er også helt annerledes, sier Ørmen.

Ifølge forskeren er det funnet rester etter arter som kan være nærmere stammoren, men ingenting er så komplett som dette.

- Foreløpig er det nærmeste vi kommer en stammor, sier han.

Ørmen er i ferd med å fullføre en bok om menneskets evolusjon, men nå må han trolig skrive om et av kapitlene.

- Jeg har allerede kommentert deler av Whites forskning, men dette gjør at jeg må skrive om et helt kapittel, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder