Nemtsov kom med krass Putin-kritikk på Norge-besøk

«Å bli kvitt Putin er ikke en sprint, men et maraton»

Norsk venn: – Han var utrolig hyggelig

Dette var Boris Nemtsov

En av Russlands mest prominente opposisjonspolitikere ble skutt og drept bare et steinkast fra Den røde plass.

Victoria Kumwenda
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Boris Nemtsov ble først ordentlig kjent i 1991, da han ble borgermester i Russlands femte største by, Nizjnij Novgorod. Som politiker hadde han rykte på seg å være tilhenger av sterke markedskrefter. Han ble blant annet hyllet av Storbritannias tidligere statsminister, «jernkvinnen», Margaret Thatcher. Hun trodde han skulle bli Russlands fremtidige president.

– Han var utrolig hyggelig. En glad, optimistisk og kampvillig mann som kjempet for sine idealer. Han var uredd. Noe av det jeg husker ham best for var hans fantastiske humør og optimisme. Boris var veldig karismatisk og trollbandt sine tilhengere, forteller Ivar Amundsen.

Han er styreformann i Chechenya Peace Forum og var en god venn av Boris Nemtsov.

Fredag kveld ble den russiske politikeren skutt og drept på åpen gate i Moskva. Gjerningsmennene satt i en bil og flyktet raskt fra stedet.

– Ukjente gjerningsmenn avfyrte syv-åtte skudd mot politikeren, opplyser en talsmann for etterforskerne.

Så langt er ingen gjerningsmenn tatt. Nemtsov etterlater seg kone og fire barn.

Tidligere verdensmester i sjakk, demokratiaktivist og leder for Human Rights Foundation Garry Kasparov, fordømte drapet og viste sin medfølelse på Twitter:

Ung og veltalende

Mot slutten av 1990-tallet ble Nemtsov visestatsminister i Boris Jeltsins styre. Der hadde han spesielt ansvar for økonomisk reform. Ifølge BBC var han en ung og veltalende politiker. Han snakket flytende engelsk, hadde medieteft og vokste raskt frem som en av Russlands mest prominente politikere. Flere spådde ham som Jeltsins etterfølger.

Men stillingen som visestatsminister ble også begynnelsen på hans politiske nedgang.
Den akutte finanskrisen i 1998 førte til at regjeringen måtte kaste alle kortene.

DREPT: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skutt fire ganger på åpen gate i Moskva fredag kveld, ifølge russiske medier. Foto:Kirill Kudryavtsev,Afp

Året etter grunnla han partiet Unionen av høyrekrefter, uten den store oppslutningen.

Siden 2000 har vært en av Putins argeste kritikere.

I desember 2010 ble han pågrepet sammen med andre opposisjonsledere og dømt til 15 dagers fengsel etter en demonstrasjon. Amnesty International adopterte ham da som en samvittighetsfange.

Året etter, i desember 2011 ble Nemtsov igjen pågrepet under en demonstrasjon i Moskva.

Godt vennskap

– Jeg ble kjent med ham fordi jeg holdt en konferanse i London om Russland i 2008, og inviterte ham som en av foredragsholderne. Det var første gang vi møttes.

Amundsen inviterte ham også til et frokostmøte i samarbeid med Civita i 2012. Også

MISTET VENNEN: Ivar Amundsen, direktør for Chechnya Peace Forum med krasse påstander mot den russiske presidenten. Foto:Jan Petter Lynau,VG

da var Putin og presidentvalget i Russland tema.

– Vi har hatt jevnlig kontakt siden 2008. Det har vært veldig nærliggende å ha kontakt med ham på grunn av arbeidet. Men så ble det også et vennskap ut av dette.

Amundsen har jobbet på ideell basis med menneskerettigheter og folkerett i Tsjetsjenia og Russland de siste 15 årene. Sammen med statsministeren fra den tsjetsjenske eksilregjeringen, Akhmed Zakajev, som til daglig bor i London, har de etablert Chechenya Peace Forum. Organisasjonen setter søkelys på Putin og krigsforbrytelser i landet.

– Boris Nemtsov er den fjerde gode vennen i Russland jeg mister, sier Amundsen og retter mistanken mot Putin og sikkerhetstjenesten FSB.

– Han ble drept like i nærheten av Kreml, der det har sittet drapsmenn med skarpe våpen. Jeg kan forsikre deg om at ingen med slike våpen sitter ved Kreml uten at FSB vet om det.

Amundsen mener at det ikke er en tilfeldighet at Nemstov ble drept fredag, dagen før protestmarkeringer i en mengde russiske byer. Han viser også til at Anna Politkovskaja ble drept på Putins bursdag 7. oktober.

Amundsen forteller at Nemstov har fått mange advarsler om at livet hans var i fare, senest da han var i Norge før presidentvalget i 2012.

– Jeg fikk en beskjed fra et spesielt hold om at noen ønsket å ta livet av Boris og Kasparov. Dette førte til at jeg måtte trekke ham fra et planlagt møte hos Uriks samme kveld.

I LONDON: Den tsjetsjenske separatistlederen Akhmed Zakajev. Russland hevder at han har spilt en rolle i en rekke terroraksjoner og han lever nå under politisk asyl i Storbritannia. Foto:Morten Holm,NTB scanpix

Putin kondolerer

Putin kondolerte fredag kveld de etterlatte. I et telegram til Nemtsovs mor, Dina Eydman, skriver Putin at «alt vil bli gjort for at de som organiserte og gjennomførte dette skammelige og kyniske drapet, blir straffet».

FORDØMMER DRAPET: Russlands president Vladimir Putin vil ifølge AP personlig overvåke etterforskningen etter at en kjent opposisjonspolitiker ble drept. Foto:Alexander Zemlianichenko,Ap

Via en talsmann sier den russiske presidenten på sin side at mye tyder på at attentatet ble begått av leiemordere.

– Russiske etterforskere har kommet med alternative teorier om angrepet, blant annet at det er gjort for og destabilisere den politiske makten, eventuelt gjort av islamske ekstremister. Hva tenker du om det?

– Det er patetisk. Helt patetisk. Når de nevner islamske ekstremister sikter de til Tsjetsjenia. Det er helt usannsynlig. Boris var en nær venn av Zakajev og var ingen fiende av muslimene. Når det gjelder destabilisering er det en del av Putins politikk å etablere ultranasjonalistiske bevegelser som fører til dette.

Varslet demonstrasjon

Nemtsovs kritikk av Putin ble spesielt synlig rundt Sotsji-OL. Vinterlekene 2014 i Nemtsovs fødeby kostet vanvittige 300 milliarder kroner og Nemtsov hevdet at halvparten av dette gikk bort i korrupsjon. Også i flere andre sammenhenger har han knyttet den indre sirkelen rundt Vladimir Putin til korrupsjon.

Kommentar: Han talte Putin imot

Han var også en av initiativtagerne til en stor demonstrasjon søndag denne uken mot Putins økonomiske politikk, samt krigføringen i Ukraina.

«Hvis du vil stoppe Russlands krigføring i Ukraina, hvis du vil stoppe Putins aggresjon, kom til vårmarsjen i Maryino 1. mars», skrev Nemtsov.

Bare timer før Nemtsov ble drept snakket han åpent på radiostasjonen Ekko Moskva om politikk og oppfordret folk til å delta på demonstrasjonen.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer drapet i Russland, og peker på en bekymringsfull utvikling i landet.

– Drapet sier noe om den kultur som har fått utviklet seg hvor demokratiforkjempere lever et farlig liv. Nemtsov var modig og kjempet utrettelig for demokratiet. Han betalte den høyeste pris man kan betale – nemlig med sitt eget liv. Det er helt avgjørende at det nå blir en full gransking og en uavhengig etterforskning for å finne ut hvem som står bak dette drapet, sier Brende.

– Putin redd for ham

Amundsen er på vei hjem fra fjellet når VG ringer han. Han måtte hjem for å være i nærheten av pc-en og telefonen så han kan kontakte andre som er i samme situasjon som Nemtsov, forteller han.

– Vi vet veldig godt hva som har skjedd. Det er det ingen som helst tvil om. Nemstov var en fantastisk folketaler som fenget alle. Dette er også en av grunnene til at Putin var redd for ham, sier Amundsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder