SKADET: Over 1000 sivile er drept så langt etter at konflikten eskalerte 8. juli, derav flere hundre barn. Unicef tror tallet på døde barn bare vil stige de kommende dagene. Bildet er av skadede barn i en skole drevet av FN i Beit Hanoun. Foto:AP Photo/Lefteris Pitarakis,

Unicef: 226 barn drept på 20 dager

Unicef sier dødstallene vil stige de nærmeste dagene.

 • Emil Mogård
 • Magnus Wright Jacobsen

Artikkelen er over seks år gammel

Det er gått 20 dager siden Israel startet bakkeoffensiven inn mot Gaza. Siden den gang har tallet på omkomne steget til 1045. På palestinsk side skal 760 sivile være drept i kamphandlingene, og to sivile israelere, ifølge FN.

- De nyeste tallene våre viser at 226 barn er drept så langt siden konflikten eskalerte. Det er vanvittige tall, og selvfølgelig helt uakseptabelt, sier Helene Sandbu Ryeng i Unicef Norge.

194.000 barn trenger umiddelbar krisehjelp, mens tallet på internt fordrevne er nå oppjustert til 215.000 mennesker, der minst halvparten er barn, opplyser UNICEF.

– Dødstall vil stige

Lørdag morgen inngikk partene en 12 timer lang humanitær våpenhvile, i regi av FN, som skulle gjøre det mulig å sette inn humanitær hjelp til befolkningen på Gazastripen. Etter at kamphandlingene fortsatte søndag gikk Hamas med på en ny våpenhvile klokken 13 norsk tid - den skal vare i 24 timer.

– Nå må vi få en stans på denne konflikten. Det pålegger begge parter å holde uskyldige barn utenfor. De tallene vi går ut med nå er ventet å stige de nærmeste dagene, sier Ryeng.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gikk søndag ut og anklaget Hamas for å bryte våpenhvilen som de selv oppfordret til. Han lover at den israelske operasjonen i Gaza vil fortsette.

– De bryter sin egen våpenhvile. Under slike omstendigheter kommer Israel til å gjøre det de kan for å forsvare folket sitt, uttalte statsministeren til CNN.

- Situasjonen er dramatisk

Ifølge Unicef er 200.000 mennesker på flukt som følge av konflikten, og enda flere uten tilgang på rent vann.

- Vannledningene er ødelagt og over én million mangler tilgang på drikkevann. I tillegg renner kloakk ut i gatene og forurenser drikkevannskildene, sier Ryeng.

Redd Barna hadde lagret en del nødhjelp i Gaza, men etter at Israel startet bakkeinvasjonen er det for utrygt å komme inn med mer.

– Situasjonen er veldig dramatisk. En av fire av de drepte er barn, det er veldig skremmende. FN sier at over 40 prosent av Gaza nå er utrygge områder. Men det er ingen steder å flykte, det er ingen trygge områder, og så lenge kampene fortsetter er det veldig vanskelig å komme inn med hjelp, har nødhjelpssjef i Redd Barna Gry Ballestad tidligere uttalt til VG.

Mer om

 1. Gaza
 2. Midtøsten

Flere artikler

 1. UNICEF: 392 barn drept på Gazastripen

 2. Kerry: 72 timers våpenhvile på Gazastripen

 3. FN: Ingen trygge steder på Gazastripen

 4. 185 drepte barn på 18 dager

 5. UNICEF: Barn bortført, drept og voldtatt i Sør-Sudan

Fra andre aviser

 1. Kerry: 72 timers våpenhvile på Gazastripen

  Aftenposten
 2. FN: Ingen trygge steder på Gazastripen

  Bergens Tidende
 3. FN: Ingen trygge steder på Gazastripen

  Aftenposten
 4. Enige om ny våpenhvile

  Bergens Tidende
 5. UNICEF: 392 palestinske barn drept på Gazastripen

  Fædrelandsvennen
 6. 72 timers våpenhvile på Gazastripen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no