DREPT: De tre israelske tenåringene Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) og Gilad Shaar (16) ble bortført på vestbredden i midten av juni, og senere funnet drept. Foto:Afp,

**Våpenhvilen utløper fredag morgen
**Begge parter skal i forhandlinger i Kairo: Palestiner pågrepet for drap på israelske tenåringer

Under våpenhvilen mellom Israel og Hamas har én palestinsk mann som mistenkes for bortføringen og drapene på tre israelske tenåringer i juni, blitt pågrepet.

 • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over seks år gammel

Drapene på de tre israelerne og en palestinsk gutt noen uker senere utløste konflikten som etter hvert utviklet seg til omfattende krigshandlinger på Gazastripen.

Tirsdag opplyste israelsk politi at Hossam Kawasmeh ble pågrepet i Øst-Jerusalem i juli. Han mistenkes for å ha ledet en gruppe som bortførte og drepte israelerne.

De ble kidnappet mens de haiket sør på den okkuperte Vestbredden. Flere hundre palestinere ble pågrepet av israelske styrker i forbindelse med letningen etter gjerningsmennene.

Støtte fra Hamas

Ifølge israelske medier har Kawasmeh sagt i avhør at han fikk støtte fra Hamas på Gazastripen da han skulle rekruttere kidnapperne. Israelske myndigheter leter fortsatt etter to andre palestinere som er ettersøkt i forbindelse med drapene.

Ny våpenhvile

Tirsdag startet en ny våpenhvile på Gazastripen, med en planlagt varighet på tre døgn.

- Vi er enige i å iverksette våpenhvilen. Dersom den blir fulgt, vil det ikke være nødvendig å ha israelske styrker på Gazastripen, sier en israelsk talsmann, ifølge NTB. Hamas har bekreftet at de er enige i våpenhvilen som skal vare i 72 timer.

USAs utenriksminister John Kerry oppfordrer nå begge parter til å dra nytte av våpenhvilen, og ber om bredere forhandlinger, der målet er å forhandle frem en tostatsløsning. Det melder BBC.

SØNDERKNUST: En palestinsk kvinne sitter ved ruinene av hennes ødelagte hjem i Beit Hanoun, nord på Gazastripen. I går turte mange palestinere å oppsøke sine nabolag for å undersøke skadene, som følge av en 72 timer lang våpenhvile som ble iverksatt tirsdag. Foto:SUHAIB SALEM,Reuters

Mulig forlengelse

Samtidig som Israel og Palestina sender delegasjoner til Kairo for å diskutere muligheten for en mer langsiktig våpenhvile, har innbyggerne på Gazastripen fått en pause fra angrepene.

Ifølge CNN dro flere av innbyggerne tilbake til sine nabolag på tirsdag. Andre ble på sine tilfluktssteder, da de ikke turte å stole på den annonserte våpenhvilen.

Forrige fredag var det også annonsert en 72 timer lang våpenhvile, men denne ble avsluttet etter rundt to timer. Over 60 palestinere ble drept den dagen, og begge parter skyldte på hverandre for bruddet.

Tøffe forhandlinger

Tjenestemenn på begge sider av konflikten har bekreftet at de vil sende mindre delegasjoner til den egyptiske hovedstaden, men kravene deres er motstridende og det er ventet at samtalene vil bli tøffe, ifølge NTB. Våpenhvilen utløper fredag morgen.

Palestinerne insisterer på at Israel må åpne grenseoverganger og stoppe sin åtte år lange blokade av Gazastripen, mens Israel vil at Gazastripen skal bli fullstendig demilitarisert. USA skal etter planen delta i samtalene.

Samtidig er våpenhvilen som startet tirsdag morgen den lengste stille perioden etter at Israel startet en militæraksjon den 8. juli, som svar på Hamas-raketter fra Gazastripen. Våpenhvilen har ført til lettelse for millioner på begge sider, og Palestinas utenriksminister Riyad al-Malki sier han forventer at den utvides med ytterligere 72 timer og videre fremover.

PAUSE: Etter den annonserte våpenhvilen tirsdag benyttet flere palestinere anledningen til å besøke sine hjem. Denne kvinnen går mellom ruinene av huset sitt i Eit Hanoun, nord på Gazastripen. Foto:SUHAIB SALEM,Reuters

- Krigen har ingen vinnere

Sirenene i Israel, som har varslet om mer enn 2.300 raketter på 29 dager, har vært stille siden våpenhvilen startet tirsdag.

I Gaza vitner bildene fra nyhetskanalene om store ødeleggelser. En mann forteller til CNN at han var glad for at skytingen har stoppet, men at hans problemer nettopp har begynt.
Mannen opplyser at hjemmet hans er ødelagt, og at familien har investert 100.000 dollar i huset. Ingen forsikringsselskap vil gi ham penger til å bygge det opp igjen, forteller mannen.

- Det er ingen vinnere i denne krigen, sier han til CNN.

85 prosent sivile

Siden offensiven startet har minst 1.777 palestinere blitt drept, og rundt 85 prosent av disse er sivile, ifølge FN. Av disse er 393 barn, og 208 kvinner.

Minst 66 israelere er blitt drept, av disse er to sivile og resten soldater.

I går skrev det israelske millitæret (IDF) på Twitter at de hadde ødelagt de fryktede tunnelene som leder fra Gaza og inn til Israel.

(VG/NTB)

Les også

 1. Palestinsk minister på besøk i Haag: Vil ha israelere stilt for Den internasjonale straffedomstolen

  Den palestinske utenriksministeren Riad al-Malki vil at domstolen oppretter sak mot israelere for krigsforbrytelser.
 2. Midtøsten-ekspert: Frykter nye angrep om kort tid

  Situasjonen blir verre og verre for hver runde, så lenge ingen av de grunnleggende problemene er løst, mener…
 3. Israel vil trekke bakkestyrkene ut av Gaza

  En 72 timers våpenhvile trådte i kraft tirsdag morgen på Gazastripen. Den israelske hæren sier den har trukket alle sine…

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Israel vil trekke bakkestyrkene ut av Gaza

 2. Palestinske Haifa fikk én natt hjemme før bombene startet igjen: - Vi frykter det blir mer krig. Det har allerede startet.

 3. Kerry: 72 timers våpenhvile på Gazastripen

 4. Nye bomber mot Gaza – Israels forhandlere kalt hjem

 5. Palestinerne vurderer fredsforslag

 6. Fatah: Våpenhvilen har kollapset

Fra andre aviser

 1. Nye dødsofre på Gazastripen

  Aftenposten
 2. Israel vil trekke ut bakkestyrkene fra Gaza

  Aftenposten
 3. Israel vil trekke bakkestyrkene ut av Gazastripen

  Bergens Tidende
 4. 72 timers våpenhvile på Gazastripen

  Aftenposten
 5. Hva har partene oppnådd?

  Aftenposten
 6. - Våpenhvilen på Gazastripen er over

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder