DREPT: De tre israelske tenåringene Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) og Gilad Shaar (16) ble bortført på vestbredden i midten av juni, og senere funnet drept.
DREPT: De tre israelske tenåringene Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) og Gilad Shaar (16) ble bortført på vestbredden i midten av juni, og senere funnet drept. Foto:Afp,

**Våpenhvilen utløper fredag morgen **Begge parter skal i forhandlinger i Kairo: Palestiner pågrepet for drap på israelske tenåringer

UTENRIKS

Under våpenhvilen mellom Israel og Hamas har én palestinsk mann som mistenkes for bortføringen og drapene på tre israelske tenåringer i juni, blitt pågrepet.

Publisert: Oppdatert: 06.08.14 09:28

Drapene på de tre israelerne og en palestinsk gutt noen uker senere utløste konflikten som etter hvert utviklet seg til omfattende krigshandlinger på Gazastripen.

Tirsdag opplyste israelsk politi at Hossam Kawasmeh ble pågrepet i Øst-Jerusalem i juli. Han mistenkes for å ha ledet en gruppe som bortførte og drepte israelerne.

De ble kidnappet mens de haiket sør på den okkuperte Vestbredden. Flere hundre palestinere ble pågrepet av israelske styrker i forbindelse med letningen etter gjerningsmennene.

Støtte fra Hamas

Ifølge israelske medier har Kawasmeh sagt i avhør at han fikk støtte fra Hamas på Gazastripen da han skulle rekruttere kidnapperne. Israelske myndigheter leter fortsatt etter to andre palestinere som er ettersøkt i forbindelse med drapene.

Ny våpenhvile

Tirsdag startet en ny våpenhvile på Gazastripen, med en planlagt varighet på tre døgn.

- Vi er enige i å iverksette våpenhvilen. Dersom den blir fulgt, vil det ikke være nødvendig å ha israelske styrker på Gazastripen, sier en israelsk talsmann, ifølge NTB. Hamas har bekreftet at de er enige i våpenhvilen som skal vare i 72 timer.

USAs utenriksminister John Kerry oppfordrer nå begge parter til å dra nytte av våpenhvilen, og ber om bredere forhandlinger, der målet er å forhandle frem en tostatsløsning. Det melder BBC.

Mulig forlengelse

Samtidig som Israel og Palestina sender delegasjoner til Kairo for å diskutere muligheten for en mer langsiktig våpenhvile, har innbyggerne på Gazastripen fått en pause fra angrepene.

Ifølge CNN dro flere av innbyggerne tilbake til sine nabolag på tirsdag. Andre ble på sine tilfluktssteder, da de ikke turte å stole på den annonserte våpenhvilen.

Forrige fredag var det også annonsert en 72 timer lang våpenhvile, men denne ble avsluttet etter rundt to timer. Over 60 palestinere ble drept den dagen, og begge parter skyldte på hverandre for bruddet.

Tøffe forhandlinger

Tjenestemenn på begge sider av konflikten har bekreftet at de vil sende mindre delegasjoner til den egyptiske hovedstaden, men kravene deres er motstridende og det er ventet at samtalene vil bli tøffe, ifølge NTB. Våpenhvilen utløper fredag morgen.

Palestinerne insisterer på at Israel må åpne grenseoverganger og stoppe sin åtte år lange blokade av Gazastripen, mens Israel vil at Gazastripen skal bli fullstendig demilitarisert. USA skal etter planen delta i samtalene.

Samtidig er våpenhvilen som startet tirsdag morgen den lengste stille perioden etter at Israel startet en militæraksjon den 8. juli, som svar på Hamas-raketter fra Gazastripen. Våpenhvilen har ført til lettelse for millioner på begge sider, og Palestinas utenriksminister Riyad al-Malki sier han forventer at den utvides med ytterligere 72 timer og videre fremover.

- Krigen har ingen vinnere

Sirenene i Israel, som har varslet om mer enn 2.300 raketter på 29 dager, har vært stille siden våpenhvilen startet tirsdag.

I Gaza vitner bildene fra nyhetskanalene om store ødeleggelser. En mann forteller til CNN at han var glad for at skytingen har stoppet, men at hans problemer nettopp har begynt.
Mannen opplyser at hjemmet hans er ødelagt, og at familien har investert 100.000 dollar i huset. Ingen forsikringsselskap vil gi ham penger til å bygge det opp igjen, forteller mannen.

- Det er ingen vinnere i denne krigen, sier han til CNN.

85 prosent sivile

Siden offensiven startet har minst 1.777 palestinere blitt drept, og rundt 85 prosent av disse er sivile, ifølge FN. Av disse er 393 barn, og 208 kvinner.

Minst 66 israelere er blitt drept, av disse er to sivile og resten soldater.

I går skrev det israelske millitæret (IDF) på Twitter at de hadde ødelagt de fryktede tunnelene som leder fra Gaza og inn til Israel.

(VG/NTB)

Her kan du lese mer om