DØDELIG: Helsearbeidere frakter ofre for Ebola-viruset i landsbyen Kenema i Sierra Leone. Legen Sheik Umar Khan var en spesialist i dødsviruset, men ble selv smittet og døde tirsdag ettermiddag. Foto:REUTERS,

Epidemi herjer i Vest-Afrika: Topplege ble offer for dødsvirus

Topplegen som har behandlet ebolasmittede i Sierra Leone ble
selv smittet av dødsviruset og døde tirsdag ettermiddag.

 • Heidi Østhus Erikssen

Artikkelen er over seks år gammel

Sheik Umar Khan (39) var regnet for å være en av Sierra Leones fremste leger og har behandlet over hundre ebolasmittede. I forrige uke ble han selv smittet av sykdommen og tirsdag ettermiddag mistet han livet.

Myndighetene i det vestafrikanske landet sier at han fikk behandling av organisasjonen Leger uten grenser, men at livet ikke sto til å redde, skriver The Independent.

Nasjonal helt

Leder av helsemyndighetene i Sierra Leones Brima Kargbo har tidligere hyllet Khan for sitt arbeid og kalt ham en nasjonal helt.

– Det er et stort tap for Sierra Leone og han var den eneste spesialisten vi hadde innen denne sykdommen, uttalte Karbo tirsdag ettermiddag.

Kolleger av Khan sier at han var svært forsiktig og alltid brukte beskyttelse når han behandlet ebola-smittede pasienter. Han brukte alltid hansker, maske og spesialtilpasset fottøy.

Før han ble smittet skal topplegen ha sagt at han «fryktet for sitt eget og sine kollegers liv». Selv med beskyttelsesutstyr er vi i fare, skal han ha sagt til journalister, ifølge The Guardian.

672 døde

Det massive utbruddet av den dødelige sykdommen har tatt livet av 672 personer i Sierra Leone, Guinea og Liberia siden utbruddet startet i februar.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det de siste dagene bekreftet 108 nye tilfeller og 12 nye dødsfall. Det betyr at det i alt er bekreftet hele 1201 smittetilfeller det siste halvvåret.

Sheik Umar Khan er langt fra den eneste helsearbeideren som har blitt rammet av sykdommen. Bare den siste tiden har flere sykepleiere og leger mistet livet.

Forrige helg døde tre sykepleiere som jobbet på det samme behandlingssenteret som Khan av ebola-viruset. Den anerkjente legen Samuel Brisbane fra Uganda jobbet i Liberia og døde tidligere denne måneden etter å ha behandlet ebolasmittede pasienter.

LIBERIA: Innbyggere i byen Monrovia i Liberia har hengt opp en banner med teksten "Ebola is real" mandag kveld. To amerikanske hjelpearbeidere er blitt smittet med viruset i Liberia og får behandling der. Foto:AP,

Kansellerer flyvninger

Tirsdag ble det også kjent at det vestafrikanske flyselskapet Asky kansellerer alle flyvninger fra Sierra Leone til Liberia. Situasjonen i regionen ble mer anspent da det første ebola-dødsfallet fant sted i storbyen Lagos i Nigeria. Flyselskapet frykter ytterligere spredning av viruset og nekter å fly i regionen, melder BBC.

– Vi ønsker å beskytte vårt personale og våre passasjerer i denne usikre og bekymringsfulle perioden, sier flyselskapet.

Asky er det andre flyselskapet som nekter å fly mellom Sierra Leone og Liberia. Nigerias største flyselskap, Arik Air, stanset disse flyvningene i forrige uke.

På mindre enn fire måneder er hundrevis av mennesker døde i Vest-Afrika. Ebola-utbruddet som har rammet Guinea, Liberia og Sierra Leone ser ikke ut til å avta, snarere tvert imot.

Hjelpeløse

Lokale myndigheter, WHO og Leger uten grenser jobber på spreng for å få kontroll over situasjonen, men er foreløpig hjelpeløse.

- Situasjonen er ute av kontroll, har organisasjonen Legeruten grenser tidligere uttalt.

UTE AV KONTROLL: 672 personer har allerde mistet livet i ebola-utbruddet i Vest-Afrika, og viruset sprer seg raskt. Foto:,AP

Organisasjonen har behandlet nærmere 500 mennesker med ebola-symptomer, men har vanskeligheter med å nå ut til alle.

I både Liberia og Sierra Leone rapporteres det nemlig om at mennesker som er innlagt på sykehus med smitte har utskrevet seg selv for deretter å gjemme seg – noe som er en særdeles dårlig med tanke på å hindre smittespredning.

Ny variant

Amerikanske forskere mener utbruddet av ebola i Vest-Afrika skyldes en nyvariant av viruset, og ikke den kjente varianten fra Sentral-Afrika.

- Det kan tenkes at dette viruset har florert i området en tid. Utbruddet i Guinea er en påminnelse om faren for nye utbrudd i hele Vest-Afrika, skriver de 30 forskerne i en artikkel i det medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Sykdommen forårsaker høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré, svekket nyre- og leverfunksjon og indre og ytre blødninger.

Ebola-viruset er svært dødelig og kan ha en dødelighet på opptil 90 prosent. Utbruddet i Vest-Afrika ligger så langt på rundt 60 prosent.

Smitterisikoen for turister anses som svært liten hvis man forholder seg til de reiserådene som gis. Ebolaviruset smitter først og fremst ved direkte kontakt med syke personer og lik.

Les også

 1. Behandlingssenter for ebola angrepet i Guinea

  En rasende mobb angrep fredag et behandlingssenter for ebola-pasienter i Macenta i Guinea.
 2. Vil teste eksperimentelle medisiner på ebolasyke

  Et av verdens største forskningsfond har nå tatt til orde for å teste uferdige medisiner på Ebola-syke afrikanere.
 3. Ebolaepidemien sprer seg - minst fire døde i Sierra Leone

  Myndighetene frykter at den dødelige ebolaepidemien ikke er under kontroll etter at fire personer er bekreftet døde i…
 4. Leger om ebolaepidemien: - Ute av kontroll

  Det svært dødelige ebolaviruset har den siste tiden tatt livet av 350 mennesker i Vest-Afrika.
 5. Ebolaepidemien har kostet over 600 liv

  Bare den siste uka her 68 mennesker mistet livet.
 6. Ebolaepidemi er «uten sidestykke»

  Ebolaepidemien i Guinea er uten sidestykke, varsler Leger Uten Grenser.
 7. Ebola skal ha tatt livet av 61 personer i Guinea

  Tester i laboratorium viser at ebolaviruset har krevd 61 liv i Guinea siden januar, opplyser myndighetene.
 8. Ebolafrykten øker i Vest-Afrika

  Vest-Afrikas første utbrudd av ebolaviruset, som har kostet rundt 60 menneskeliv i Guinea, kan ha spredd seg til…
 9. 80 personer døde av ebolaepidemien

  Antall ofre for ebolaepidemien i Guinea øker. Tirsdag var det registrert over 120 tilfeller av smitte og 80…

Mer om

 1. Helse
 2. Sierra Leone

Flere artikler

 1. 1229 døde så langt - 2240 smittet: Rømte ebola-pasienter tilbake på sykehus i Liberia

 2. Her kommer ebolamedisinen til Liberia

 3. WHO: Ebola-epidemien større enn antatt

 4. FHI:  - Liten risiko for ebolasmitte i Norge

 5. Norsk hjelpearbeider: - Absolutt fare for spredning til Europa

Fra andre aviser

 1. Ebolavaksine kan snart være klar

  Bergens Tidende
 2. Frykter at skolebarn er smittet av ebola i Texas

  Aftenposten
 3. «Jeg har stor respekt for viruset, og forventer tøffe tak. Det er mye menneskelig lidelse

  Fædrelandsvennen
 4. Neppe ebola-smitte på Haukeland

  Bergens Tidende
 5. Taust om tilstanden til ebolasmittet kvinne

  Aftenposten
 6. Hva skjedde egentlig da en spansk pleier ble ebolasmittet?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no