PROTESTER: Greske lærere marsjerte i Aten tirsdag i protest mot nedskjæringer og oppsigelser. Foto: Reuters / NTB SCANPIX

Raseriet stiger i Hellas etter drap på venstreradikaler

Få timer før grekerne gikk til generalstreik onsdag, ble en venstreradikal hiphop-sanger knivdrept i et slagsmål med en nynazist i Aten.

Drapet truer med å nøre opp under raseriet og den sosiale uroen som Hellas har opplevd i forbindelse med kuttpolitikken.

Denne uken er nok en gang tusenvis av arbeidere ute i gatene for å protestere. Mandag marsjerte 17.000 lærere og andre ansatte i offentlig sektor. Onsdag var det planlagt to nye demonstrasjoner for ansatte i offentlig sektor, samtidig som ansatte i privat sektor gjennomførte en fire timers støttestreik.

Samme morgen våknet Hellas til nyheten om at den 34 år gamle hiphopartisten Pavlos Fyssas var knivdrept under en slåsskamp i forstaden Keratsini vest i Aten. En 45 år gammel mann ble senere pågrepet, mistenkt for drapet. Han skal være medlem av det nynazistiske partiet Gyllent Daggry.

Fotballkrangel

- Den mistenkte har tilstått og innrømmer også at han har en spesiell politisk tilknytning, sier en ikke navngitt politikilde.

Ifølge greske medier ble slagsmålet utløst av en krangel om fotball , men etter hvert utartet det til å handle om politikk.

Fredag ble åtte medlemmer av kommunistpartiet KKE såret i et annet angrep som nynazister skal ha stått bak. Angrepet skjedde i en forstad like ved Keratsini.

Tjener på krisen

Gyllent Daggry har med innvandrerfiendtlig retorikk og matutdeling «bare for grekere» vokst seg stort under den økonomiske krisen. Partimedlemmer har de siste årene vært innblandet i flere voldsepisoder rettet mot innvandrere.

Hellas er nå inne i sitt sjette år med krisetiltak. Innen året er slutt vil regjeringen kutte 4.000 jobber i staten, samtidig som 25.000 offentlig ansatte skal omplasseres. Tiltaket skal sørge for at den greske økonomien holder seg flytende ved hjelp av kriselån fra EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet. Uten kutt truer den såkalte troikaen med å stanse utbetalingene.

- Blir bedre

Ifølge statsminister Antonis Samaras er den greske økonomien på bedringens vei på grunn av sparetiltakene.

- Etter seks år med dyp, vedvarende og vanskelig resesjon, alvorlig arbeidsledighet og en dramatisk forverring i levestandarden, snur Hellas nå trenden, sa Samaras da han tirsdag var i Brussel. Han mener imidlertid at landet trenger ytterligere seks år for å komme tilbake til nivået fra før krisen.

I Brussel møtte Samaras EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso, som ikke la skjul på at Hellas er nødt til å fortsette innstrammingene. (©NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder