MØTES I NEW YORK: Jens Stoltenbergs stab vil ikke bekrtefte om det er avtalt noe møte med Russland på toppnivå i New York over helgen. Sist Stoltenberg møtte Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, var i Munchen i februar. Foto:Hans De Bauw,NATO

Stoltenberg: Putin må si hvorfor han sender tropper til Syria

NATO-sjefen Jens Stoltenberg går nå ut og advarer Russlands president Vladimir Putin mot å støtte Syrias president Bashar al-Assad militært.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Stoltenberg ber Russland om å klarlegge sine hensikter etter at Russland harsendt store militære styrker til Syriade siste ukene.

– Det er vanskelig å se hvordan støtte til Assad vil være et bra bidrag til å løse krisen, fordi Assad er en del av problemet. Han er ansvarlig for grusomheter og drap på sitt eget folk, så støtte til han vil ikke være noen støtte til noen løsning, sa Stoltenberg til den franske TV-stasjonen France 24 torsdag kveld.

Ruster opp i Syria

Russiske kampfly og luftforsvar er fløyet inn til en flybase utenfor byen Latakia, sammen med bakketropper. Russland skal nå ha 28 kampfly på basen, ifølge New York Times.

Den norske generalsekreæren i NATO ber nå russerne fortelle hva slags militære hensikter de har i Syria:

– Det er for tidlig å si hva slags hensikter Russland har. Jeg oppfordrer Russland til å spille en konstruktiv rolle i kampen mot IS, og jeg er glad for at det er kontakt mellom Russland og USA, sier Stoltenberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KRIGSFLY: Dette dronebildet fra Stratfor, et privat etterretnings- og sikkerhetsrådgivningsfirma i USA, viser det som skal være 16 russiske kampfly stasjonert på Bassel al Assad-flybasen nær den syriske byen Latakia. Foto:Stratfor Geopolitical Intelligence via,Reuters

Toppmøte mandag

Mandag skal Putin og USAs president Barack Obama møtes ansikt til ansikt for første gang siden Krim-krisen. Møtet skal finne sted under FNs generalforsamling i New York, men før de møtes skal begge tale til generalforsamlingen.

Det er ventet at Obama vil legge press på Putin, både for å få til fungerende våpenhvile i Ukraina, og en nærmere forklaring på hvorfor Russland har sendt militære styrker til Syria de siste ukene.

USA ønsker en slutt på krigen i Syria som innebærer at president Bashar al-Assad kastes fra makten. Russland har gjenom fire år med krig gitt Assad kontinuerlig politisk støtte, blant annet gjennom å blokkere en rekke forslag til internasjonal intervensjon i konflikten, i FNs sikkerhetsråd.

Skal Stoltenberg møte Russland?

Samtidig ønsker Obama å teste Russlands vilje til å gå side om side med USA og den internasjonale koalisjonen, i kampen mot ekstremistgruppen IS.

Les mer:Stoltenberg: Skjebnene og tragediene går sterkt inn på meg

NATO har ingen formell rolle i denne koalisjonen, men samtlige medlemsland deltar på ulike måter i kampen mot IS - Norges bidrag er instruktører til opplæring av både syriske og kurdiske styrker inne i Irak.

Stoltenberg er også til stede på verdenstoppmøtet i New York. I minglingen under generaldebatten vil han ha mulighet til å snakke med både Obama og Putin.

Men staben rundt Jens Stoltenberg vil fredag morgen ikke kommentere overfor VG om hvorvidt Stoltenberg skal ha egne møter med de russiske topplederne.

NATO-sjefen har ikke hatt formelle samtaler på toppnivå med Russland siden han møtte utenriksminister Sergei Lavrov i Munchen i februar i år. Da var stemningen melom de to iskald på grunn av Russlands støtte til opprøret i Ukraina.

Putin: Folket bestemmer

Russlands president Vladimir Putin mener at den eneste måten å avslutte krigen i Syria på, er å støtte den nåværende regjeringen i kampen mot terrorisme.

I et intervju med «60 Minutes» på amerikanske CBS, gjentar Putin det han har sagt tidligere: Bare det syriske folket kan bestemme om og når president Bashar al-Assad skal fjernes fra makten.

– Det er ingen annen løsning på krisen i Syria enn å styrke den nåværende regjeringen og hjelpe den i kampen mot terrorisme, men samtidig oppfordre til å bidra i positiv dialog med den rasjonelle opposisjonen og til reform, sier presidenten.

Eget terror-møte

Russland tar også Syria-debatten til FNs Sikkerhetsråd tirsdag i neste uke. Russland, som i øyeblikket har formannskapet i rådet, har invitert til en åpen debatt om terroriske i Midtøsten. Utenriksminister Børge Brende (H) har bedt om taletid på dette møtet, får VG opplyst.

I intervjuet med den franske TV-kanalen fastholder Jens Stoltenberg at Assad er en del av problemet, og ikke en del av løsningen, selv om Angela Merkel og andre europeiske ledere har åpnet for at Assad må inn i fredssamtalene.

– Det er viktig å fortsette militæroperasjonen mot IS, hvor alle NATO-landene deltar. Men samtidig er det viktig å støtte alle forsøk på å finne en politisk løsning. Det finnes ingne militær løsning i Syria, bare en politisk løsning, sier Stoltenberg.

Mer om

 1. Nato
 2. Syria
 3. Barack Obama
 4. Jens Stoltenberg
 5. FN
 6. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Putin vil stå opp mot IS slik verden stod sammen mot Hitler

 2. Putin til «60 Minutes»: – Ikke besatt av å være en supermakt

 3. Dette ønsker Norge svar på fra Putin

 4. Pluss content

  Obama og Putin: Skål uten smil

 5. Russland har bombet mål i Syria

Fra andre aviser

 1. Obama og Putin barket sammen om Syria i FN

  Bergens Tidende
 2. Putin: - Støtte til Assad-regimet er eneste løsning

  Fædrelandsvennen
 3. Russland går til krig mot Assads fiender

  Bergens Tidende
 4. Den store samtalen

  Bergens Tidende
 5. USA truer med nye angrep i Syria

  Bergens Tidende
 6. Norge, USA og Storbritannia ber Russland om Syria-avklaring

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no