Fant barne-massegrav i Irland

Hele 796 barn er begravet ved siden av det tidligere barnehjemmet i byen Tuam, vest i Irland.

  • Monica Bring Estensen

Barna bodde på et barnehjem for barn av ugifte mødre i perioden 1926 til 1961,men ingen har visst om deres siste hvilested før nå, skriver AP.

Funnet fyrer opp under nye anklager mot den irske kirken om omsorgssvikt. Det er nemlig ikke første gang kirkedrevne barnehjem blir anklaget for omsorgssvikt i Irland.

Det rystende funnet ble gjort i 1975, da sementen som dekket en septiktank på området, ble fjernet. Septiktanken viste seg å inneholde flere skjeletter, som man da antok var mennesker som hadde mistet livet under sultkrisen som rammet Irland på midten av det 19. århudrede.

Det var ikke før forskeren Catherine Coreless startet sine undersøkelser at sannheten kom frem for en dag. Septiktanken er trolig hvilestedet for hele 796 barn.

Barna skal ha mistet livet i løpet av de 35 årene barnehjemmet var i drift. De fleste av dem var spedbarn, og skal ha mistet livet som følge av sykdom.

Under et kontrollbesøk i 1941 ble det rapportert om at flere av barna som da bodde på barnehjemmet, var feilernærte. Dødsårsakene som ble rapportert på den tiden var blant annet sykdom og for tidlig fødsel.

De av barnehjemsbarna som vokste opp, skal ha gått på en lokal skole frem til de ble adoptert eller omplassert til en industriskole hvor hardt arbeid og mishandling var noe av det som ventet dem.

Kirkelederne i Galway forteller at de var uvitende om at så mange av barnehjemsbarna som døde der, også var begravet der. De skal nå markere stedet med en stein med navnet til samtlige av barna. Lokalsamfunnet har startet en pengeinnsamling for å kunne sette opp et minnesmerke på stedet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder