KLAR: Her undersøker Nord-Koreas eneveldige leder, Kim Jong Un, grensen mot Sør-Korea. Nordkoreanske medier melder at landet nå er klart for en total krig. Foto: Afp, NTB Scanpix

Nordkoreansk media: Militæret er klart for total krig

Nord-Korea fortsetter å true med atomangrep idet Sør-Korea og USA begynner en omfattende felles militærøvelse.

Artikkelen er over syv år gammel

Nord-Koreas hær, marine, luftvåpen og strategiske raketter er klargjort for total krig, skrev den statlige avisa Rodong Sinmun søndag. Landets militære ledere venter på den endelige ordren om å angripe.

De nye truslene kom samtidig som USA og Sør-Korea gjorde seg klare til en stor militærøvelse. Den begynner mandag og omfatter flere tusen soldater, til tross for at det meste foregår virtuelt ved hjelp av datasimuleringer.

Våpenhvileavtalen mellom Nord- og Sør-Korea fra 1953 vil også opphøre mandag, ifølge nordkoreanske myndigheter. De har i tillegg annullert en ikkeangrepsavtale fra 1991 og kuttet en direkte telefonlinje til regjeringen i sør.

- Er blitt dristigere

Nord-Koreas trusler blir av mange avvist som bløff. Eksperter advarer likevel om at væpnede sammenstøt kan oppstå ved et uhell når situasjonen er så spent som nå.

Statsviteren Yoo Ho-yeol mener det er betydelig risiko for et sammenstøt, særlig ved den omstridte sjøgrensen mellom Nord- og Sør-Korea.

- Nord-Koreas tredje atomprøvesprengning og den vellykkede rakettoppskytingen i desember har gjort dem dristigere. Landets myndigheter fortsetter å øke presset, sier Yoo, som er professor ved et universitet i den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

STRID: Sør-Korea og USA starter mandag sin årlige felles militærøvelse. Øvelsen har fått nordkoreanske myndigheter til å advare mot forkjøpskrig. Foto: AP, NTB Scanpix


At Nord-Korea har sagt opp våpenhvileavtalen, bidrar til å gjøre situasjonen farligere.

- Når det ikke finnes en slik avtale lenger, er det fritt fram for å slå tilbake, noe enhver krigsmakt er forpliktet til å gjøre, sa den svenske analytikeren og tidligere diplomaten Ingolf Kiesow til NTB før helgen.

Han frykter at selv mindre tabber gjort av enkeltsoldater kan utløse en militær opptrapping.

Nye ledere

Også nordkoreanerne planlegger en militærøvelse denne uken. Kiesow mener øvelsene på begge sider av grensa gjør situasjonen enda mer dramatisk, siden begge partenes styrker er delvis mobilisert.

Bruce Klingner fra den konservative tankesmien Heritage Foundation i USA frykter det kan skje feilvurderinger siden både Nord- og Sør-Korea har fått nye ledere.

Nord-Koreas unge diktator Kim Jong-un overtok makten da faren hans døde i 2011, og den nye sørkoreanske presidenten Park Geun-hye ble tatt i ed for et par uker siden.

- Kim Jong-un mangler erfaring og kan snuble over grenser som forgjengerne hans visste de ikke måtte krysse, sier Klingner.
De siste dagenes atomtrusler fra Nord-Korea ble utløst da FN vedtok nye sanksjoner mot landet i forrige uke.

Sanksjonene var i sin tur en reaksjon på den nordkoreanske atomprøvesprengningen i februar. Myndighetene i landet har varslet nye tester og håper å bli anerkjent som en fullt utviklet atommakt.

Det er likevel uklart om nordkoreanerne har klart å utvikle atomstridshoder som kan plasseres på raketter. Og landets raketter har enn så lenge begrenset rekkevidde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder