SKREMMENDE TALL: Dette er tre av de nesten 1,3 millioner sørsudanerne som har blitt drevet på flukt de siste månedene. Hvis de ikke får hjelpen de trenger, truer en sultkatastrofe med å ta titusenvis av nye liv i Sør-Sudan. Foto: RUNE THOMAS EGE

Få tror på fred i verdens nyeste land

Refser presidenten: Enten lyver han, eller så har han ikke kontroll

Våpenhvilen brutt - nye kamper i Sør-Sudan

TOMPING (VG) Seks timer. Så lenge holdt fredsavtalen i Sør-Sudan.

  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Fred? Hvilken fred?

Gatuak (25) ler. Det gjør også kompisgjengen rundt ham.

Joda, president Salva Kiir og erkefienden - hans tidligere allierte og visepresident Riek Machar skrev i helgen under en fredsavtale i Addis Abeba i Etiopia.

Men ingen av de VG har møtt i Sør-Sudan de siste dagene har noen som helst tro på at våpenhvilen som skal redde verdens yngste land fra å kollapse vil holde.

- Selv om noen har skrevet et par signaturer på papir, vil det ikke skje noen forandring. Vi er vant til krig. Og det vil fortsette akkurat som før, mener Gatuak.

Foreløpig ser det ut som om han har rett.

Frykter det verste

Søndag brøt det ut kamper flere steder i Sør-Sudan. Det skjedde i Upper Nile. Det skjedde to steder i delstaten Unity, blant annet i byen Bentui - et av stedene der FN har rapportert om grusomme overgrep fra begge parter.

- Opprørerne angrep oss bare seks timer etter at våpenhvilen trådte i kraft, sier regjeringshærens talsmann Philip Aguer til Reuters.

Som vanlig skylder de to partene, den ene fra folkegruppen dinka, den andre fra nuerfolket, på hverandre.

- Bruddene på våpenhvilen viser at Kiir enten lyver eller ikke har kontroll på styrkene sine, sier opprørstalsmann Lui Ruai Koang.

Her i Sør-Sudan er frykten stor for at det er en kime av sannhet i det Koang sier. Og det gjelder ikke bare regjeringshæren.

Nektet å håndhilse

Det som begynte som en personkonflikt mellom Salva Kiir og Riek Machar, har utviklet seg til etniske drap, massevoldtekter og flere andre grove overgrep fra begge sidene.

Flere av angrepene er rene hevntokt. Og de fleste mener at hatet er så stort at det vil være vanskelig å stanse angrepene mellom militsgrupper fra de to største folkegruppene i Sør-Sudan. Militsgrupper ingen lenger har full kontroll over.

- Et ønske om fred må ikke bare komme fra hjertet. Det må komme fra folkets hjerte. Det gjør det ikke. Dette er noe de egoistiske lederne i landet gjør kun ut fra et ønske om å beholde posisjonene sine, sier en sørsudaner som ikke vil ha navnet sitt på trykk i VG.

Den dype splittelsen mellom Riek Machar og Salva Kiir ble svært tydelig da de møttes for å skrive under fredsavtalen fredag. De nektet å ta hverandre i hånden.

- Akkurat det er jeg ikke overrasket over. Men jeg er glad for at de i det hele tatt møttes og ble enige, sier FNs spesialrepresentant for Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson, til VG.

FORTVILER: Bare noen kvartaler unna FN-leiren i sentrum av Juba ligger bydelen der Gatuak (med solbriller) og flere tusen andre nuere bodde inntil desember. Nå ligger den øde, som en spøkelsesbydel. Foto: RUNE THOMAS EGE

Forpliktet seg til møte

Mer enn 1,2 millioner sørsudanere er drevet på flukt, og fem millioner mennesker trenger umiddelbar hjelp etter konflikten som truer med at verdens yngste land i verste fall kan kollapse.

- Avtalen er i alle fall en begynnelse. Så må det i tillegg komme i gang en dyptgående nasjonal forsoningsprosess, både mellom ledere og etniske grupper. Men situasjonen er svært alvorlig. Og det kommer til å ta svært lang tid, sier spesialrepresentanten.

- I avtalen har de to partene også forpliktet seg til å møtes igjen. Det gjør den til et veldig viktig første skritt mot noe som kan bli mer varig, sier hun til VG.

Norge har lagt ned enorme summer i Sør-Sudan, var sammen med USA og Storbritannia hovedpådriver for at Sør-Sudan skulle bli uavhengig fra naboen i nord - og jobber fortsatt knallhardt for at landet skal kunne stå på egne ben.

OPPRØRSLEDER: Riek Machar var tidligere visepresident. Nå leder han opprøret mot den sittende presidenten. Foto: AFP

Forrige uke besøkte utenriksminister Børge Brende Sør-Sudan,der han blant annet møtte president Salva Kiir.

- Det viktigste er å stoppe kampene, sa presidenten i et eksklusivt VG-intervju etter møtet.

VG EKSKLUSIVT: LES HELE INTERVJUET MED PRESIDENTEN HER

I landet finnes om lag 20 norske stabsoffiserer og FN-observatører. 15 norske politifolk jobber med å trene opp lokalt politi. Og flere steder her i den sørsudanske hovedstaden er skiltene til norske hjelpeorganisasjoner svært synlige.

Men fredsavtalen, den andre så langt i år, har foreløpig ikke ført til noen jubelstemning i Juba.

Det skal dannes ny overgangsregjering, grunnloven skal endres, og det skal holdes nytt valg. Når det skal skje, er det ingen som vet. Og partene er på ingen måte enige om hvem som skal lede overgangsregjeringen.

Samtidig mangler det nye mandatet for FN-styrken UNMISS (United Nation Mission to South Sudan), og de flere tusen ekstra soldatene de ble lovet før jul har ingen sett noe til. Detaljene rundt sikkerhetsstyrken fra den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD trekker også ut i tid.

HAR HAN KONTROLL?: Sør-Sudans president Salva Kiir møtte utenriksminister Børge Brende i Juba torsdag. Flere frykter at våpenhvilen har kommet for sent, og at hverken Kiir eller opprørsleder Riek Machar har full kontroll over styrkene som støtter dem. Foto: RUNE THOMAS EGE

- Vi kommer til å bli drept

Gatuak retter på solbrillene og spytter i den røde gjørmen som dekker det meste ved leirgjerdet. Søppelet flyter. Lukten av avføring river i nesen.

Egentlig skal være et godt beskyttet FN-hovedkvarter midt i sentrum av Juba. Nå er det en flyktningeleir, fylt til randen av internt fordrevne flyktninger, eks-soldater, kriminelle, kvinner og barn.

Der har de vært siden de søkte tilflukt da kampene brøt ut i desember. Og der har de tenkt å bli.

- Det er for farlig å dra tilbake. Vi kommer til å bli drept, sier kompisgjengen til VG.

Det samme sier Josef, som VG møter litt lengre inne i leiren. Han blåser når vi spør ham om fredsavtalen.

- De kommer til å slåss mer, bare vent å se. Hvis de ikke allerede har begynt å slåss, kommer det til å skje snart, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder