KRIG: Her flykter palestinere etter et israelsk luftangrep mot et boligområde på Gazastripen i går. Foto:,Reuters

Slik mistet Hamas kontrollen

Egypt stengte grensene

Støtten forsvant

Fire døde ungdommer er den utløsende årsaken til dagens dødelige kaos. Men for Hamas markerer fjorårets egyptiske militærkupp et blodig vendepunkt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det kan virke meningsløst av Hamas å pepre Israel med raketter, når alle vet hva svaret fra Israel vil være, og alle vet hvordan innbyggerne på Gaza vil lide av responsen, sier Midtøsten-forsker ved UiO, Hilde Henriksen Waage til VG på telefon fra Jerusalem.

- Men Hamas er nå i et voldsomt uføre og i en desperat situasjon. De ser ingen andre løsninger enn å gjenoppta den væpnede kampen, uansett pris, fortsetter hun.

Tett på nett:Midtøsten-ekspert svarer om konflikten

Nye angrep natt til torsdag

To raketter, fyrt ut fra Gazastripen, ble skutt ned over den israelske millionbyen Tel Aviv onsdag morgen. Hamas bekrefter at fire M-75 raketter er skutt mot byen. Samtidig regnet israelske bomber over 160 forskjelligemål på Gaza-stripen. Ifølge palestinske helsemyndigheter er totalt 53 personerdrept og 500 skadet i angrepene. Natt til torsdag skjedde det igjen: Israel bombet over 300 mål på Gazastripen, ifølge israelsk talsmann. Det meldes om minst 15 drepte og 30 sårede torsdag morgen.

VG snakket med innbyggere på Gaza i går ettermiddag.

- Det er ingen trygge steder på Gazastripen nå. Fordi vi ikke får lov til å importere materialer, har vi ikke mulighet til å bygge skikkelige bomberom. Vi har ikke noe sted å gjemme oss, sa Anees Mansour mens byen han satt i ble bombet.

Her kan du se Al-Jazeeras interaktive beskrivelse av situasjonen i Gaza.

- Det er viktig å forklare folk hva som ligger bak Hamas sin desperate situasjon. Det er med på å forklare hvorfor konflikten nå blusser opp så kraftig, sier forskeren.

Kuppet som strupet Gaza

Tahrir-plassen, Kairo, i starten av juli i fjor: Millioner av egyptere tok til gatene i protest mot det demokratisk valgte Muslimske brorskapet. Frustrasjonen var på kokepunktet over det mange mente var elendig politikk. Militærsjef Abdel Fattah al-Sisi bestemte seg for å tvinge Brorskapet ut, og selv ta makten.

Det året Brorskapet styrte Egypt fikk Gaza et pusterom. Brorskapet og Hamas har tette bånd, og Egypt åpnet grenseovergangen mellom Gaza og Egypt, og lot varer og mennesker i større grad flyte igjennom. Time Magazine omtalte derfor den daværende president Mohammed Morsi som «den viktigste mannen i Midtøsten».

Da militærsjef al-Sisi tok makten, startet han en voldsom hatkampanje mot Brorskapet og alle deres samarbeidspartnere. Grensene til Hamas og Gaza ble stengt igjen, og smuglertunellene, som har vært en viktig livsnerve for befolkningen på Gaza, ble stengt, oversvømt og ødelagt.

Endringene i Egypt er en avgjørende forklaring for situasjonen på Gaza og Hamas sin desperasjon, mener Henriksen Waage.

– Mursi var gode nyheter for Gaza, han hadde også en viss modererende effekt på de militante grupperingene. Al-Sisi ser på Hamas som en forlengelse av Brorskapet, en fiende som må stoppes. Han vil også hindre at militante fra Gaza flykter over til Egypt. Dette har gjort situasjonen på Gaza svært mye vanskeligere, sier Henriksen Waage.

Katastrofe for Hamas

Cecilie Hellesveit, seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute, er enig i at kuppet i Egypt er en av nøkkelhendelse bak det som nå skjer med Hamas på Gaza.

- Kuppet var en katastrofe for Hamas. Den voldsomme kampanjen mot Brorskapet har gjort Hamas svært svekket. Nå svikter grunnslaget deres, sier hun.

Hellestveit sier at Brorskapets Mohammed Mursis plan var å få en fredelig løsning mellom Israel og palestinerne.

- Han mente det var lurt å få roet ned denne konflikten, for å løse mange andre problemer. Han ville øke støtten til Broskapene i regionen, men etter al-Sisis kupp raknet alt dette opp, sier hun.

Økonomien i filler

Situasjonen er mørk for Hamas: Alle fredsforhandlinger har brutt sammen, og samlingsregjeringen mellom Hamas på Gaza og Fatah på Vestbredden har smuldret opp.

I en kronikk i den israelske avisen Haaretz skriver analytikeren Zvi Barel, at den finansielle støtten Qatar har gitt Hamas, nå er strupet, etter press fra de andre Gulf-statene som Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Bahrain.

Disse statene mener Qatars skader deres utenrikspolitikk, ved å blande seg inn i de andre arabiske statene. Qatar har støttet Det muslimske brorskapet i Egypt, opposisjonelle grupper i Syria, og Hamas. Dette kan skade golfstatenes forhold til Egypt, mener Barel.

– Hamas sin ødelagte økonomi har bare gjort dem mer desperate, sier Henriksen Waage.

Organisasjonen som styrer Gazastripen har ryggen mot veggen:

Cecilie Hellesveit spør:

- Nå er Hamas venneløse og trengt opp i et hjørne. Hva skal de gjøre nå?

BLODIGE KAMPER: Grusomme scener utspilte seg etter ett av de mange bombeangrepene mot Gaza i går. Foto:,Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder