KAN HAN STOPPE KRIGEN?: Sør-Sudans president Salva Kiir møtte utenriksminister Børge Brende i Juba torsdag. Hatten er en rallarhatt han en gang fikk av en norsk diplomat. Foto: RUNE THOMAS EGE

KAN HAN STOPPE KRIGEN?: Sør-Sudans president Salva Kiir møtte utenriksminister Børge Brende i Juba torsdag. Hatten er en rallarhatt han en gang fikk av en norsk diplomat. Foto: RUNE THOMAS EGE

Nekter for å stå bak massakre

Presidenten i Sør-Sudan i eksklusivt VG-intervju

Brende: Han er under enormt press

JUBA (VG) I et eksklusivt intervju med VG benekter Sør-Sudans president å stå bak massakrene og overgrepene i den blodige konflikten som i verste fall kan verdens yngste land til å kollapse.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Dette er det enkeltpersoner som står bak, sier president Salva Kiir bestemt til VG.

Alt fra etniske drap til massevoldtekter. Anklagene mot styrkene lojale til Sør-Sudans president og hans erkefiende - opprørsleder og tidligere visepresident Riek Machar - hagler etter at FNs fredsstyrke i Sør-Sudan (UNMISS) og Amnesty International i går la i frem rapporter om den blodige konflikten i verdens nyeste land.

Fredsprosess i stampe

Selv har hovedpersonen vært taus om anklagene. Inntil nå. Som eneste vestlige journalist, fikk VG i går møte presidenten i Sør-Sudans hovedstad Juba.

I jakkeslaget har han en pin med Norges og Sør-Sudans flagg i kryss. På hodet har han en rallarhatt, en hatt han en gang fikk i gave av en norsk diplomat.

- Jeg har tatt på meg det fineste jeg har, sier Kiir diplomatisk.

De diplomatiske evnene kan han trenge i tiden som kommer. Landet han leder er et av verdens fattigste, og et av de mest underutviklede i hele verden.

Men det ferske landet som Norge, sammen med USA og Storbritannia, har lagt ned enorme summer og enda større diplomatisk prestisje i å stable på bena, knaker i sammenføyningene.

Etter massivt press fra statsledere verden over for å få fart på en fredsprosess som har stått i stampe i flere måneder, møtes Salva Kiir og hans tidligere allierte Riek Machar til fredssamtaler i Addis Abeba fredag.

- Fredsprosessen er i gang igjen

Det er første gang de møtes ansikt til ansikt etter at den blodige uroen brøt ut i desember i fjor. Personkrangelen mellom de to har satt fyr på andre konflikter i Sør-Sudan.

Blir de ikke enige om veien fremover, kan det ende i totalkollaps for verdens yngste land.

OPPRØRSLEDER: Tidligere visepresident Riek Machar, som tilhører folkegrupper nuere. Foto: AFP

- Fredsprosessen er i gang igjen, og vi skal bidra, lover presidenten overfor VG.

Kampene har så langt ført over en million mennesker på flukt. De har hindret nødhjelp å komme frem til fem millioner sørsudanere som trenger umiddelbar hjelp. De har hindret bønder i å få sådd kornet som skal sikre mat når regntiden snart plasker inn for fullt over landet sentralt i Afrika.

Da truer en sultkatastrofe med å ta enda flere liv enn de titusener som har mistet livet i de blodige kampene.

Det kan ende i en av de største humanitære katastrofene i Afrika på flere år.

- Det viktigste akkurat nå, er å stoppe kampene. Når vi får gjort det, vil alt annet følge etter. Vi er veldig klare på akkurat dette punktet: Å stoppe kampene er det aller viktigste, sier presidenten.

- Et positivt tegn

Utenriksminister Børge Brende (H) og resten av en norsk delegasjon som var i Etiopia og Sør-Sudan for å få fart på den fastlåste fredsprosessen, møtte Kiir til et timeslangt møte i Juba torsdag.

For to dager siden var FNs generalsekretær Ban Ki-Moon her i samme ærend. Uken før var det USAs utenriksminister John Kerry.

SJOKKERENDE: Enorme lidelser, en million mennesker på flukt og et land i total oppøsning. Dette møtte utenriksminister Børge Brende (H) da han besøkte Sør-Sudan torsdag. Brende mener FN-rapportens funn er sjokkerende. Foto: RUNE THOMAS EGE

- Det var et veldig godt møte med et president under et enormt press. Men jeg opplever at han ser mer fremover nå enn han gjorde forrige gang vi møttes. Det er et positivt tegn, sier Brende til VG etter møtet.

Salva Kiir er fra folkegruppen dinka, mens den tidligere visepresidenten er nuer. Nå beskyldes de to største folkegruppene i landet for blodige og svært brutale hevnangrep på hverandre de siste månedene.

Har gjort arrestasjoner

- Rapporten er sjokkerende, og krystallklar på at det har foregått systematiske brudd på menneskerettighetene, krigsforbrytelser, drap på etniske grupper og forbrytelser mot menneskeheten. Det går nesten ikke an å si det tydeligere enn det, sier utenriksminister Børge Brende til VG.

Overfor VG er den sørsudanske presidenten litt spakere i sine kommentarer til de nedslående rapportene:

- Vi har satt ned en granskningskomité. Mandatet deres er å kartlegge og etterforske det som har skjedd og påstandene som har kommet frem, sier Kiir til VG.

Han kommer likevel med en oppsiktsvekkende opplysning:

- Vi har arrestert flere personer vi mistenker har stått bak noe av det som har skjedd. De blir etterforsket. Og har de begått forbrytelser, vil de bli stilt for retten, sier Kiir.

Hvem myndighetene har arrestert, og hva de mener disse personene står bak, sier presidenten ingenting om.

Og det er også høyst tvilsomt at det er noen av de mer fremtredende medlemmene av regimet - eller opprørerne.

- Det er president Salva Kiir og Sør-Sudans myndigheter som har ansvaret for å sette en stopper for lidelsene til det sør-sudanske folket. Det betyr at de også må stå for sikkerheten og beskytte sivile. Når de bygger opp et land, må de også vise handlekraft ved å ta tak i problemer som dette, og straffe de som virkelig star bak, sier Brende til VG.

PS! Om en drøy uke arrangerer Norge, med Brende i spissen, en stor internasjonal giverkonferanse for Sør-Sudan. Håpet: Å få inn flere hundre millioner i sårt tiltrengte midler.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder