Sørkoreansk treningsleir: Slik lærer vi studentene disiplin

(VG Nett) I minusgrader og med tøffe fysiske tester skal studentene på treningsleiren i Sør-Korea lære seg disiplin og folkeskikk. - Det er direkte skadelig, sier barnepsykolog.

Artikkelen er over syv år gammel

Ni timer hver dag trenes de sørkoreanske barna i tøffe fysiske tester ute i snøen.

- Når foreldrene mine ikke følger med, oppfører jeg meg ikke. Heretter skal jeg alltid gjøre som de sier, messer student Kim Seo-Hee (17) mens hun holder en tømmerstokk sammen med mer eller mindre avkledde ungdommer.

For de fleste av studentene er det foreldrene som har meldt dem på treningsleiren. Målet er å gjøre dem mentalt tøffere.

- For de studentene som mangler det, gir dette treningsprogrammet dem selvtillit. I tillegg trener vi dem opp til å kunne korrigere sin egen mentalitet, sier trener Park Tae-Jin.

- Karakterutvikling

Ungdommene må gjennomføre krevende øvelser som å rulle rundt i snøen med bar overkropp, kaste seg utenfor et høy tårn og dra tunge dekk med minimal påkledning.

- I dag vokser mange studenter opp uten store vanskeligheter. Derfor er få av dem modne. Her fokuserer vi på karakterutvikling og trening, sier Tae-Jin.

Treningsprogrammet varer i mellom fem og 14 dager.

- I starten var jeg veldig sint på foreldrene mine som sendte meg hit i dette kalde været. Men nå vet jeg at de gjorde dette fordi de elsker meg, sier Lee Min-Heok (14).

- Skadelig

Professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, sier at forskning har konkludert med at denne formen for disiplintrening er direkte skadelig for ungdommer.

KRITISK: Professor i barn og unges psykiske helse, Willy-Tore Mørch. Foto: TERJE MORTENSEN/VG


- Man blir faktisk verre av det. I den grad man ikke hadde respekt for foreldrene sine eller ikke oppfører seg slik de ønsker, så gjør slike treningsleirer det enda verre.

Han sier at tiltak som baserer seg på frykt ikke fungerer.

- Ungdommene sier at de aldri mer skal være opposisjonelle, men det er basert på frykt og ikke tillit.

Treningsleiren sier de har trent opp nærmere 10.000 studenter siden 1997. Denne vinteren har foreløpig 200 meldt seg på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder