BIDRAR MILITÆRT: Utenriksminister Børge Brende besøkte Erbil i nord Irak for tre uker siden. Da var norske militære bidrag uaktuelt. Men nå vil Norge bidra også militært. Foto:Helge Mikalsen,VG
Regjeringen gir Irak-fullmakt nå
Regjeringen forbereder norske styrker til krigen mot IS
Sier ja til innsats i Irak, men utelukker foreløpig Syria
Pressekonferanse klokken 15.00
Regjeringen gir i dag grønt lys for å sende norske soldater til krigen mot IS i Irak. Det vil bli et mindre styrkebidrag i utgangspunktet, får VG opplyst. Regjeringen har innkalt til pressekonferanse klokken 15 for å redegjøre for det norske norske bidraget.
Der vil utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) bekrefte offentlig hva den norske innsatsen vil være.
Ifølge VGs opplysninger er det snakk om et styrkebidrag i den nedre enden av skalaen, altså en mindre antall soldater/offiserer.
Ifølge VGs opplysninger vil regjeringen trolig balansere militære bidrag med mer humanitær støtte, ut over de omlag 150 millioner kronene som allerede er satt av til nødhjelp for irakere som er direkte rammet av IS-fremmarsjen.
Stortinget blir orientert
Da VG møtte utenriksminister Børge Brende på en pressebriefing torsdag morgen, sa Brende at regjeringen ville konsultere Stortinget når regjeringen har konkludert om et mulig norsk bidrag.
Allerede torsdag ettermiddag skal bidraget være tydelig nok til at Stortinget blir orientert.
50 land har bekreftet overfor USA at de vil bidra i kampen mot IS.
Trolig er det i første omgang aktuelt med instruktører som skal trene og støtte den irakiske hæren i aksjonen mot terrororganisasjonen.
Aksjonen mot IS vil skje under den irakiske hærens ledelse:
- Det har vært vesentlig for oss at dette er en kamp mot terror som ledes an av Iraks regjering, og som støttes aktivt av landene i regionen. Irak står sammen sammen med den arabiske og muslimske verden. Fra vår side skal det heller ikke stå på humanitær bistand. Vi vurderer å øke denne støtten, sier Brende til VG torsdag morgen.
LES MER:Slik er kampen mot IS nå
Regjeringen mener at de ikke trenger en eget mandat fra FNs sikkerhetsråd for å bidra militært:
- Irak er angrepet av IS, og IS har tatt en tredel av Irak. 12-13 millioner irakere er under kontroll av IS. Så har Irak bedt det internasjonale samfunn om hjelp. Det gir et nødvendig grunnlag for de landene som ønsker å bistå, også militært, sa Brende til VG torsdag morgen.
Ikke til Syria
Regjeringen vil imidlertid være tydelig på at det ikke er aktuelt for norske soldater å krysse grensen mot Syria, hvor IS også har betydelige ressurser:
- Det samme grunnlaget eksisterer ikke i Syria, som står i en langt mer komplisert folkerettslig situasjon. Der har man i tre år forsøke å få til en bred sikkerhetsresolusjon: Det har ikke lyktes fordi medlemsland har lagt ned veto, sier Brende.
Og legger til:
- Men nå er alle truet av IS. Helt til Australia, som vi så i dag tidlig. Alvoret i situasjonen har gått opp for flere. Forhåpentligvis vil dette medføre at det også i Syria må etableres en overgangsregjering som kan være basis for å bekjempe IS på syrisk side. Der er vi ikke ennå, sier utenriksministeren.
LES MER:Dette er mulige norske Irak-bidrag
Det første norske bidraget til den akutte situasjonen for folk i Nord-Irak, var et militært Hercules-fly som skulle fly inn nødhjelp. Det ble imidlertid stoppet etter bare en tur, fordi FN heller ville benytte sivile fly.
Brende er invitert til å holde innlegg i FNs sikkerhetsråd i New York fredag, i et eget møte om Syria, og hvor en rekke land som har sagt seg villig til å delta, er invitert.
Torsdag ettermiddag sitter regjeringen i møte for å avgjøre det norske bidraget.
Mer om
Flere artikler
Fra andre aviser
Regjeringen åpner for økt militærbidrag til Irak
Bergens TidendeBare SV sier nei til norsk militær innsats i Irak
FædrelandsvennenKrever åpent møte om Irak-bistand
Bergens TidendeBare SV sier nei til norsk militær innsats i Irak
AftenpostenNorge sender soldater til Irak og Afghanistan
Bergens TidendeNorge gir 63 millioner mer til Irak og Syria
Bergens Tidende