Dette er USAs strategi for å bekjempe IS: - Mer enn 50 land vil bidra

Obama med flertall for å trene opp syriske opprørere i IS-kampen

USAs utenriksminister John Kerry sier at det ikke bare er militær inngripen som står sentralt for å vinne kampen mot IS.

  • Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Sent onsdag kveld melder flere internasjonale medier at president Barack Obama har fått flertall i Representantes hus for å trene opp og utstyre syriske opprørere med våpen i kampen mot IS, melder flere medier.

Under en høring i det amerikanse senatet tidligere onsdag kveld fortalte utenriksminister John Kerry at rundt 50 land allerede har bidratt eller uttrykker et ønske om å bidra i det han omtaler som en global kamp mot terrororganisasjonen IS.

– USA gjør ikke dette alene. Det har vært helt fundamentalt. Vi bygger en global koalisjon som mer enn 50 land har sluttet seg til, sa Kerry, som fremla USAs strategi i kampen mot IS i det amerikanske senatet.

Dette er punktene Kerry mener er mest sentrale:

** Global koalisjon som vil samarbeide på en rekke områder, både med direkte og indirekte militær støtte. Kerry understreket at militær støtte kan komme i mange former, blant annet som opplæring av militært personell og logistikk.

** Ingen bakkeoperasjon. Strategien er ikke å gjenta Irak-krigen. Amerikanske militære styrker som er i Irak skal ikke utføre bakkeoperasjoner mot IS. Ifølge Kerry er det de lokale styrkene som må kjempe for landet sitt, men med bistand fra koalisjonen. USA og flere andre land har og vil utføre målrettede angrep fra luften.

** Bekjempe nettverket av IS-krigere og fremmedkrigere i regionen. Utenriksministeren understreket at de må kjempe for at unge ikke blir hjernevasket og slutter seg til den brutale organisasjonen.

** Stoppe finansieringen av terrororganisasjonen

** Humanitær hjelp

Forrige uke la president Barack Obama frem en strategiplan på fire punkter. Da sa Obama at USA vil føre an systematiske luftangrep mot IS.

Tvetydighet om bakkestyrker

Tidligere onsdag kveld uttalte Obama at det er uaktuelt for USA å iverksette en bakkeoperasjon i Irak for å bekjempe terrororganisasjonen IS.

– Amerikanske styrker skal ikke utføre militære operasjoner på bakken i Irak. De vil støtte irakiske styrker på bakken når de kjemper for sitt eget land mot terroristene, sa Obama.

Onsdag kveld kom det likevel en uttalelse fra Det hvite hus om at irakiske myndigheter ønsker at amerikanske militærrådgivere utplasseres sammen med irakiske styrker nær fronten. Dette skal i så fall vurderes fra «sak til sak». skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder