VAR MÅLET: Abu Yahya al-Libi, som er nummer to i al-Qaida, var målet for droneangrepet i den stammestyrte regionen Nord-Waziristan mandag. Her er en videograb fra en av de mange al-Qaida-videoene Abu Yahya al-Libi har vært i. Foto: AFP

Bekrefter at al-Qaida-leder ble drept i droneangrep

Al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri bekrefter at terrornettverkets operasjonssjef ble drept i et amerikansk droneangrep i juni.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Libyskfødte Abu Yahya al-Libi, også kjent som Mohamed Hassan Qaid, hadde overlevd flere amerikanske likvidasjonsforsøk tidligere, men ble drept i et droneangrep i Pakistan.

- Jeg kunngjør med stolthet nyheten om den libyske løven Mohamed Hassan Qaids martyrdom, sier Zawahri i et videoopptak.

Amerikanske myndigheter har tidligere fastholdt at Libi ble drept i droneangrepet og omtalte dette som det største slaget for al-Qaida siden drapet på terrornettverkets tidligere leder Osama bin Laden.

Nestleder drept i helgen

Mandag ble det også kjent at al-Qaidas nestleder på den arabiske halvøy, Said al-Shehri, var drept i Jemen.

Saudiaraberen Shehri skal ha blitt drept sammen med seks andre væpnede opprørere i et angrep i den avsidesliggende provinsen Hadramout øst i Jemen.

USA har lenge bistått Jemen i kampen mot al-Qaida og utført en rekke droneangrep i området.

Like etter det kom meldinger om at Libi var drept, sa en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP at al-Qaidas lederskap nå er så svekket at ingen står klar til å overta etter Libi.

- Det gjør det vanskelig for al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri å lede gruppen på en effektiv måte, sier kilden.

Fra Libya

Abu Yahya al-Libi er opprinnelig fra Libya. Han overtok som nestkommanderende i al-Qaida da Atiyah abd al-Rahman, også han fra Libya, ble drept i et amerikansk droneangrep i Nord-Waziristan i august i fjor.

Libi ble tatt til fange av de internasjonale styrkene i Afghanistan i 2002, men klarte å rømme fra et amerikansk fengsel i Afghanistan tre år senere, noe som ga ham høy status blant opprørerne i regionen.

Pakistanske kilder sier to raketter ble avfyrt i mandagens droneangrep. De to rakettene rammet et tilholdssted for væpnede opprørere i landsbyen Hesokhel i Nord-Waziristan.

I alt 15 personer skal ha blitt drept i angrepet, men ifølge en kilde i området har det ikke latt seg gjøre å identifisere ofrene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder