Krever livstid for Joshua French

Forsvarer Graasvold: Ikke aktuelt for French å tilbringe resten av livet i N'dolo-fengselet

KINSHASA/OSLO (VG) Aktor Homere Nkulu avsluttet sin sluttprosedyre fredag med påstand om fengsel på livstid for Joshua French (31).

Artikkelen er over seks år gammel

Aktor gjorde det klart at påtalemyndigene har sett bort fra den norske krimteknikerens forklaring.

- Det er viktig at dere forstår hvem dere skal bedømme. Det er begått drap, og det er tiltalte som har begått drapet, sa obersten.

Les om alle detaljene i vår dekning av rettssaken i VG Direkte

Han prosederte videre at retten må dømme Joshua French i henhold til loven med følgende formildende omstendigheter:

- Aldri tilbake til Norge

- Han handlet fordi han var veldig usikker på hva slags fremtidshåp han kunne ha. Han skjønner at hans fremtid er i ferd med å gå opp i røyk, og han vet ikke om han noen gang kommer tilbake til Norge.

- Han vet heller ikke om han noen gang kan møte forloveden sin igjen, sa Nkulu.

FORSVARER: Hans Marius Graasvold er Joshua Frenchs norske advokat.

Frenchs norske forsvarer Hans Marius Graasvold, svarer at det blir anke i såfall.

- Det er ikke aktuelt for French å tilbringe resten av livet i N'dolo-fengselet, så blir han dømt, så anker vi, sier advokaten til VG.

Advarte retten

Det er ventet at en dom i saken faller 11. februar. Rettssaken fortsetter tirsdag. Fredagen var preget av flere diskusjoner mellom aktor og forsvarer, og på et tidspunkt forlot aktor salen fordi han ble fornærmet. Mot slutten advarte aktor:

- Hvis dere setter French fri, vil dere se hvem han er. På bildene ser vi ham med dette store, store skjegget. Han blir en slags skuespiller, det er det French er, sa aktor.

Graasvold: Jeg har ikke ord

Aktor ga videre eksempler på hva slags kriminelle handlinger han mente French kan finne på å gjøre dersom han får gå fri. Han hevder blant annet at nordmannen kunne utført en skoleskyting.

- Som dere ser er French tilsynelatende en rolig mann, men han er veldig farlig. Han er en kontinuerlig fare for alle dersom han blir gående på frifot, påstår aktor.

Graasvold reiste hjem før dagens rettsmøte av praktiske årsaker. Han fikk likevel med seg deler av dagens hendelser i N'dolo-fengselet.

ENGASJER: Aktor Homere Nkulu. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Graasvold reagerer aller sterkest på at aktor Homére Nkulu i sin sluttprosedyre uttalte at French «er en slik person som kunne gått inn på en skole og skutt på alt som beveget seg».

- Det fikk jeg ikke med meg før du sier det nå, men jeg har nesten ikke ord for å beskrive hva jeg synes om at noe sånt kommer fra en aktør i en straffesak. Det er helt uhyrlig og etter alle målestokker fullstendig uverdig, sier Graasvold.

- Stikker kjepper i hjulene for benådning

Han mener Nkulu for det første burde holdt seg til bevisene i saken og til å legge ned påstand om skyld, og for det andre at det «ikke henger på greip».

- Jeg konstaterer at aktor holder seg til sin logikk og sin konklusjon, sier Frenchs kongolesiske forsvarer Marie André Mwila Kayembe til VG.

Han sier videre at «dersom French blir funnet skyldig i tiltalen kan det stikke kjepper i hjulene for hans søknad om benådning for Kisangani-saken.»

- Nå vil jeg trekke meg tilbake til mitt kontor, og jeg vil ikke komme ut igjen før tirsdag, når jeg skal tilbake hit og presentere overbevisende argumenter for retten.

Reagerer sterkt på fangeforklaring

Graasvold reagerer på at det i starten av dagens rettsmøte ble lest opp en forklaring fra en fange som satt i nabocellen til Moland og French. Han er nå satt fri og har ikke vært til stede i retten.

- Det reagerer jeg sterkt på. Det har noe med den helt grunnleggende retten til kontradiksjon å gjøre. Du skal vite hvilke vitner du skal forholde deg til, men her var det snakk om et anonymt vitne. Jeg håper og tror ikke det er vanlig i kongolesisk straffeprosess, sier Graasvold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder