SIST SETT HER: Abu Bakr al-Baghdadi er den selvutnevnte kalifen i terrororganisasjonen IS sitt voldelige statsprosjekt. Han viste seg sist i en moske i Mosul, Irak, i sommer. Foto: ,

Fem måneder siden opprettelsen av IS sitt såkalte kalifat: IS sprer seg til nye land - framgangen stopper i Irak og Syria

Mens den såkalte Islamske staten får nye, voldelige allierte verden over, har framgangen i kjerneområdene i Syria og Irak bremset.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Etter å ha betrodd oss til Gud, har vi bestemt oss for å sverge troskap til emiren av de trofulle, Abu Bakr al-Baghdadi, kalifen av muslimene i Syria og Irak og i andre land.

Det var starten av november og Egypts farligste, mest ekstreme islamister – krigerne i gruppen Ansar Beit al-Maqdis – underla seg den irakiske IS-lederen.

Gruppen holder til i den nordlige delen av den nært lovløse Sinaihalvøya, og har drept hundretalls soldater og politimenn i sin kamp mot det autoritære egyptiske regimet i Kairo.

Nå ville den ytterliggående gruppen være en del av Den islamske staten – den ultravoldelige terrorgruppen som har herjet i Syria og Irak det siste året.

EGYPT: Ansar Beit al-Maqdis, som til nå har konsentrert seg om kampen mot the egyptiske regimet, har erklært troskap til IS. Bildet er tatt fra en video, der gruppen henretter fire personer de mente operete som spioner for Israel. Foto: Youtube,

Trosskapet kan vanskelig undervurderes:

Som New York Times skriver, kan den nye alliansen skade den allerede ødelagte turismen til Egypt, og det fryktes nå at gruppens fokus vil vri seg fra kampen mot regimet, over til massedrap av sivile.

Dessuten er erklæringen en seier for IS i rivaliseringen med al-Qaida. Gruppen som Osama bin Laden grunnla, har dype røtter i Egypt – og dagens leder Ayman al-Zawahiri er egypter.

At IS nå har representanter i den arabiske verdens største og mest befolkede land – er bare en brikke i den siste tidens dramatiske utvikling.

I disse landene har nemlig det samme skjedd:

Libya:

LIBYSK BY UNDER JIHADISTERS KONTROLL: En væpnet kolonne med krigere fra Islamic Youth Council i Derna, Libya. Gruppen har erklært seg tro til IS i oktober. Foto:Stringer,Reuters

I den østlige byen Derna, ikke langt fra Benghazi, der den libyske revolusjonen startet for tre år siden, har jihadister tatt full kontroll.

11. november kom meldingen om at tre unge aktivister ble funnet med avkappede hoder i byen, en drapsmetode IS har brukt aktivt i sin propaganda i Syria og Irak. Flere ekstreme grupperinger kjemper i byen, som al-Monitor skriver, og en av dem, Islamic Youth Shura Council, har sverget troskap til IS og al-Baghdadi.

AP skriver at medlemmer av IS, som kom tilbake til Libya etter å ha kjempet i Syria, har vært avgjørende for å erklære middelhavsbyen som den første IS-byen utenfor Syria og Irak.

Libya er på kanten av kollaps. Norge deltok svært aktivt i krigen mot Muammar al-Gaddafi i 2011. I løpet av 133 dager våren og sommeren 2011, slapp femten norske F-16-fly til sammen 569 bomber over Libya.

En libysk opprørstalskvinne sa til VG i sommer at Norge i etterkant «sviktet da vi trengte det som mest.»

Filippinene:

BORTFØRT: Tyskeren Stefan Viktor Okonek ble holdt som gissel av Abu Sayyaf, en gruppe som har erklært sin allianse med IS. Mannen ble senere sluppet fri. Foto:-,Afp

IS har også strukket sin påvirkningskraft utenfor den arabiske delen av verden. I Filippinene har den islamistiske kampgruppen Abu Sayyaf erklært sin støtte til IS. I oktober fikk gruppen oppmerksomhet verden over da de publiserte kidnappingen av en tysk turist.

Gruppen truet med å skjære hodet av tyskeren, skriver Al-Jazeera, med mindre tyske myndigheter stoppet støtten til den USA-ledede koalisjonen som bomber IS-mål i Syria og Irak.

Indonesia: I verdens høyest befolkede muslimske land, Indonesia, har flere små grupper erklært sin støtte til IS.

VIL DANNE KALIFAT: Lederen av den nigerianske terrororganisasjonen Abubakar Shekau. Foto:Ho,Afp

Nigeria: Den svært brutale terrororganisasjonen Boko Haram og deres eksentriske leder Abu Bakar Shekau har herjet nordlige Nigeria i flere år, og kidnappet over 200 skolejenter i en brutal aksjon i vår. Gruppen har tatt over større områder, gjennomført bombeangrep go massakre, og erklært at områdene de kontrollerer er deler av "det islamske kalifatet". Gruppen har gitt sin støtte til IS kamp i Syria og Irak.

Andre land: I tillegg til eksemplene over, har grupper i disse landene erklært sin støtte til det såkalte kalifatet: Algerie, Tunisia, Yemen, Afghanistan, Pakistan og India.

J.M. Berger, forfatter av en kommende bok om IS, sier til PBS Frontline at frykten er at noen av disse gruppene vil begynne å utføre angrep på veiene av IS.

– Det vi har sett med Ansar Beit al-Maqdis i Egypt er at de har brukt en del av IS sin taktikk. En annen frykt er at den svært, svært brutale og aktive kampen til IS, skal påvirke kampene i de andre områdene i samme retning, sier han.

KOMMENTAR: Krigen mot IS blir lang

Mister momentum i Syria og Irak

Siden IS stormet over den porøse grensen mellom fra Syria til Irak, og tok kontroll over Iraks nest største by Mosul, nord i landet i juni, har gruppens fremgang vært vanskelig å stoppe.

Den USA-ledede koalisjonen som bomber IS-mål i både Syria og Irak, kan nå likevel se ut til å ha en effekt på det blodige kaoset på bakken.

MENER KAMPEN HAR SNUDD: USAs forsvarssjef, general Martin Dempsey, mener IS fremgang er bremset. Foto: AFP Foto: ,

Den amerikanske forsvarssjefen Martin Dempsey, kom tidligere i november på besøk til Iraks hovedstad Bagdad, og sa under et møte med amerikanske soldater at krigen mot IS var «i ferd med å snu».

Dempsey var håpefull etter at irakiske regjeringsstyrker, i samarbeid med ulike sjia-militser, skal ha gjenerobret byen Baji og et omfattende oljeraffineri som IS har kontrollert siden juni.

Samtidig gir kurdiske peshmerga-styrker IS hard motstand lenger nord i landet.

– Kan ikke kjøre i konvoier

I Syria har IS mislyktes i å ta kontroll over den syriske grensebyen Kobani, på grensen til Tyrkia. Kurdiske militskrigere har i flere måneder nå klart å holde ekstremistene tilbake, med hjelp fra koalisjonens luftangrep.

Under et møte i Atlantic Counsil i Washington for to uker siden sa general Lloyd Austin at IS er redde for å samles i større grupper.

– De vet at hvis vi kan se dem, så kan vi angripe dem, og vi kommer til å treffe det vi sikter på, sa han.

Lauren Squires, ved Intitute for the Study of War, sier til CNN:

– IS viser tegn på stress, de beveger seg ikke lenger i store konvoier. Nå ser vi heller at de beveger seg med motorsykler eller i enkeltbiler. Dette er en stor endring fra i sommer, sier han.

IS er kanskje bremset, men i et nylig publisert lydklipp, viser den selvutnevnte kalifen Abu Bakr al-Baghdadi at kampen vil bli lang.

– Amerika og deres allierte er redde, svake og maktesløse (...) Utløs en vulkan av jihad overalt. Sett verden i brann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder