Går til valg - men har ingen statsministerkandidat

STOCKHOLM (VG) I over en måned kommer de fire borgerlige partiene til å drive valgkamp, uten å ha en statsministerkandidat.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Klokken 19.30 holdt de fire borgerlige partilederne i Sverige en pressekonferanse i Riksdagen der de erklærte at de fire partiene vil gå til valg sammen, under navnet Alliansen.

Det er den samme modellen og strategien som de fire partiene tapte valget på i september, som endte med at regjeringen gikk av og Fredrik Reinfeldt sa farvel som statsminister.

Reinfeldt eller Batra?

Men det er helt i det blå hvem som blir de borgerliges statsministerkandidat.

– Det er det største partiet som skal ha statsministerkandidaten. Det største partiet er Moderaterna, derfor er dette opp til dem å avgjøre, sa Centerpartiets leder Annie Lööf til VG.

Men Moderaternas partileder er fortsatt Fredrik Reinfeldt. Han har varslet at han går av når partiet holder landsmøte til på senvinteren – bare to uker før nyvalget.

På pressekonferansen ville ikke Moderaternas kronprinsesse, Anna Kinberg Batra, svare på om hun er statsministerkandidat for Alliansen.

– Moderaternas partisekretær kommer til å svare for hvordan Moderaterna skal håndtere denne prosessen senere i kveld, sa hun på spørsmål om hvem som er statsministerkandidat.

KOMMENTAR:Polsk riksdag i Sverige

Like før klokken 20.30 kom beskjeden om at Moderaterna fremskynder sitt landsmøte fra 7. mars til 10. januar. Forslaget på ny partileder et Anna Kinberg Batra, men Reinfeldt fungerer som partileder.

MULIG KANDIDAT: Anna Kinberg Batra på vei ut fra møtet med Alliansen og regjeringen i Rosenbad på tirsdag. Foto:Maja Suslin,NTB scanpix

– Vi forbereder oss til det ekstraordinære valget i mars. Derfor vil jeg i morgen be partiledelsen fremskynde vårt ekstraordinære landsmøte til den 10. januar. Da kommer vi til å velge en ny partileder. Vi ser frem til å møte velgerne sammen med Alliansen i den kommende valgkampen, sier partisekretær Kent Persson.

Ikke-politisk regjering

Dermed har ekstravalget 22. mars foreløpig bare en statsministerkandidat: Sittende statsminister Stefan Löfven.

Men Löfven er samtidig kraftig politisk amputert. Onsdag klokken 16 ble hans forslag til statsbudsjett nedstemt etter at Sverigedemokraterna valgte å sikre flertall for den borgerlige opposisjonens budsjettforslag.

Det igjen førte til at Löfven klokken 16.30 erklærte at han utlyser nyvalg 22. mars. Frem til da fortsetter regjeringen Löfven som forretningsministerium.

Det betyr at regjeringen ikke kan fatte politiske beslutninger, men fortsetter å styre Sverige rent administrativt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder