FRUSTRERT: Angela Merkel hilser på Erna Solberg i Berlin mandag. De to statslederne er enige om at en ny Dublin-avtale må på plass om Schengen-samarbeidet skal bestå. Foto: Mona Grivi Norman ,

Solberg møtte frustrert Merkel: – Schengen-systemet har brutt sammen

BERLIN (VG) Erna Solberg og Angela Merkel er enige om at grensekontrollene i Europa har falt sammen, og at det haster å få kontroll på Schengen-grensene.

  • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over fire år gammel

Statsministeren forteller at Angela Merkel ga uttrykk for frustrasjon over flyktningsituasjonen Tyskland har kommet i, etter at flere hundretusen flyktninger reiser mot landet uten å være registrert andre steder.

– Frustrasjonen handler om at Schengen-systemet har brutt sammen. Det er en frustrasjon over at når man har en positiv innstilling til å ta i mot flyktninger som kommer, så blir det overfortolket slik at det nesten høres ut som alle kan få komme til Tyskland, sa Solberg til VG etter å ha møtt den tyske kansleren.

– Hvordan har Schengen systemet brutt sammen?

– Når du ikke har kontroll på yttergrensene, når du ikke registrerer de som kommer, så har jo Schengen-systemet brutt sammen, sa statsministeren til norsk presse.

Les også: Erna krever at Sverige og Danmark ID-registrerer flyktningene

Skryter av Merkel

Statsministeren har mandag vært i Berlin – blant annet for å møte Angela Merkel til samtaler om flyktningsituasjonen i Europa. Hun skryter voldsomt av sin tyske kollega etter møtet:

– Jeg mener de har tatt en fantastisk rolle i Europa. Først og fremst ved å hjelpe mange, men også ved å ta forsøke å få reetablert systemet. Presset mot Europa skyldes jo også at grensekontrollen ut av området og inn mot Europa har falt sammen, sier Solberg.

Tyskland innførte søndag strengere grensekontroller for å forsøke å få kontroll på situasjonen.

Se stor oversikt: Disse landene har innført grensekontroll

Mandag holdt EU et toppmøte om flyktningsituasjonen i Europa, hvor de vedtok å fordele 160.000 mennesker mellom medlemslandene. Men medlemslandene klarte ikke å bli enige om hvordan fordelingen skal skje.

Det er planlagt et nytt flyktning-toppmøte i Brussel allerede tirsdag 22. september.

Les også: Norge blir ikke bundet av flyktningavtale

NØDHJELPERE: Erna Solberg møtte norske Røde Kors-arbeidere på vei til Bayern der de skal hjelpe til å bygge opp en flyktningleir som skal huse 20.000 mennesker. – Det sier noe om hvor ekstraordinære situasjonen er når Tyskland ber om hjelp i eget land, sier Solberg. Foto: Mona Grivi Norman ,

Ingen nye norske løfter

Statsministeren sier hun ikke ga Merkel noen løfter om hvordan Norge vil hjelpe til.

– Vi har ikke diskutert forventninger om kvotefordelingen, sier Erna Solberg.

– Men jeg har sagt at Norge er med på den dugnaden som skal skje. Vi er opptatt av at det skal etableres systemer som gjør at Schengen fungerer med registrering. Da vil vi også få et asylsystem som fungerer bedre.

Solberg sier at Norge vil avvente EUs avgjørelse om et kvotesystem og se hvordan en slik løsning slår ut for, før Norge binder seg til å relokalisere flyktninger.

Les også

Mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa
  2. Tyskland

Flere artikler

  1. Statsviter: – Det er «vill vest» i asylpolitikken i Europa

  2. Merkel inviterte Erna til økonomi-toppmøte

  3. Slik vil EU redde grensesamarbeidet

  4. Solberg varsler fortsatt grensekontroll

  5. Ungarsk opprørspoliti bruker tåregass ved grensen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder