Vitne:  – Det var kropper og blod overalt

Minst 128 drept i terrorangrep i Tyrkia

Tyrkia i villrede etter Ankara-angrep

Øyenvitner forteller om kaotiske minutter da to bomber i løpet av få sekunder gikk av og drepte minst 128 personer i den tyrkiske hovedstaden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Terrorangrepet blir omtalt som det dødeligste i landet noensinne.

Flere hundre mennesker hadde samlet seg ved sentralbanestasjonen for å delta i en fredelig demonstrasjon mot volden som har brutt ut mellom Tyrkias regjeringshær og kurdiske opprørere da de to bombene gikk av midt i menneskemengden.

Videoer fra stedet viser unge menn og kvinner som synger, danser og holder opp bannere da de plutselig blir slått i bakken av en voldsom eksplosjon.

Bombene tok, ifølge det prokurdiske partiet HDP, livet av minst 128 personer. To høytstående myndighetspersoner har sagt til Reuters at etterforskningen så langt peker på at IS kan ha slått til igjen.

Nektet å legge ned blomster

Søndag formiddag melder nyhetsbyrået AP om håndgemeng i hovedstaden. Årsaken skal være at politiet hindret sørgende fra å legge ned blomster på stedet.

Da flere prokurdiske politikere og andre sørgende kom til plassen ved Ankaras sentralstasjon, ble de stanset av politiet, melder nyhetsbyrået AP.

Politiets begrunnelse var at etterforskningen ennå ikke er over, ifølge NTB.

Kurdiske politikere ønsket å holde en minnemarkering for ofrene på stedet.

Lette etter overlevende

Bulent Tekdemir forteller til BBC at han stod omtrent 50 meter bortenfor da det plutselig smalt lørdag formiddag.

DRAMA: En skadet person blir her løftet ved hjelp av en banner, som ble brukt i demonstrasjonstoget. Foto:AFP,

– Idet den andre bomben gikk av startet politiet å bruke tåregass. Det var ingen ambulanser, men på bakken var det fullt av mennesker. Det var kropper og blod overalt, sier Tekdemir.

Ifølge ham tok det over en halvtime før ambulansene kom til stedet. Han forteller at mange forsøkte å hjelpe de skadede i kaoset som oppstod.

Flere ble lempet inn i busser og taxier, som kjørte de skadede til et av byens sykehus.

– Det er helt katastrofalt, sier han.

Bakgrunn: Derfor utvides konflikten til Tyrkia

Ifølge Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu ble minst 95 personer drept i angrepene. Minst 245 personer er skadet, blant dem 48 kritisk – og det er forventet at dødstallet kan stige ytterligere.

Artikkelen fortsetter under bildet

OMFATTENDE JOBB: Krimteknikere fra det tyrkiske politiet undersøker åstedet etter selvmordsangrepene i hovedstaden Ankara. Foto:AFP,

Den tyrkiske animatøren Ismet (56) forteller hvordan han forvirret gikk fra kropp til kropp for å se om noen fremdeles var i live.

– Jeg prøve å hjelpe, men ingen var hele, sier 56-åringen til Huffington Post.

Dekket til døde med bannere

Den tyrkiske journalisten Faruk Bildirici, som selv havnet midt i dramaet, forteller at flere gråt og ropte at de fordømte angrepet. Andre forsøkte å hjelpe skadede.

UNDERSØKER: En bombeekspert jobber på åstedet etter selvmordsangrepene i den tyrkiske hovedstaden Ankara. Foto:AP,

– Flere brukte bannere for å dekke til døde kropper, og for å bære de skadede. Det var ingen ambulanser eller politi på stedet, sier han til Al Jazeera.

Tyrkiske myndigheter har gått ut og fordømt angrepet og kaller hendelsen for et terrorangrep.

– Vi må alle stå opp og vise motstand mot terror uansett hvem som står bak og hva som er målet, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Les også:Tyrkia rystet over PKK-angrep

USAs president Barack Obama ringte lørdag sin tyrkiske kollega for å uttrykke sin medfølelse etter terrorangrepet.

– Presidenten formidlet sin dypeste personlige medfølelse overfor dem som ble drept og såret i dette fryktelige angrepet og bekreftet at det amerikanske folk står sammen med det tyrkiske i kampen mot terrorisme og overfor de sikkerhetsutfordringene de har til felles i regionene, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Landesorg

Tyrkia går nå inn i en tre dager lang landesorg. Det melder BBC.

– Denne samlingens formål var å formidle et budskap om fred, demokrati og brorskap i Tyrkia. Dette angrepet forhindret folk fra å levere budskapet, sier journalisten Bildirici til Al Jazeera.

Ulike syndebukker

Tyrkias regjering mener at det enten er IS-opprørere, PKK eller venstreorienterte grupper som står bak.

HDPs leder Selahattin Demirtas mener på sin side at det er helt usannsynlig at Tyrkias mektige sikkerhetstjeneste ikke kjente til angrepet på forhånd. Det var HDPs framgang i valget i sommer, som hindret at regjeringspartiet AKP fikk rent flertall i nasjonalforsamlingen. Det melder NTB.

Tyrkia-ekspert Daniella Kuzmanovic ved Københavns Universitet sier at flere aktører, også president Recep Tayyip Erdogan, vil kunne tjene på en destabilisering.

– Man blir nødt til å tenke på hvilke interesser president Erdogan og regjeringspartiet AKP kan ha i å trappe opp den voldelige konflikten i Tyrkia, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder