TIL AKSJON: Medlemmer av ka'apor-stammen i Brasil gikk i august til aksjon mot ulovlige tømmerhoggere i Amazonas og satte fyr på lastebilene deres. Til sammen fem stammer som bor i Alto Truiacu-territoriet har ansvar for å forvalte skogen her, men mener de ikke får tilstrekkelig hjelp fra myndighetene til å beskytte området. Foto:Lunae Parracho,Reuters

Rapport: – Regnskogen halvert siden andre verdenskrig

Regnskog tilsvarende tre ganger arealet av Norge er blitt borte på tolv år. Dessuten trues halvparten av verdens største regnskog, Amazonas, av ødeleggelse, ifølge en ny rapport.

Artikkelen er over fem år gammel

Til tross for økt politisk oppmerksomhet og mer bevissthet enn noen gang om hvor viktig regnskogen er, fortsetter raseringen i høyt tempo, viser rapporten State of the rainforest fra Regnskogfondet og GRID Arendal.

– Regnskogen er halvert siden andre verdenskrig, og regnskoglandene planlegger enda større innhogg i årene som kommer. Vi har ikke mye tid på oss på å snu denne utviklingen. Heldigvis finnes eksempler på at det er mulig, sier leder Dag Hareide i Regnskogfondet.

– Urfolk beskytter

Regnskogen er de fleste steder bebodd av urfolk og skogfolk som har levd i og av skogen i århundrer. Regnskog som er kontrollert av disse gruppene, blir beskyttet seks til seksten ganger så effektivt som i områder der skogen overlates til såkalt moderne utvikling, ifølge rapporten.

Det er i Indonesia at regnskogen forsvinner raskest. I Kongo har avskogingen blitt redusert, men politikerne er under press for å åpne opp for mer hogst. I Peru er 75 prosent av regnskogen lovet bort til olje- og gassvirksomhet, ifølge rapporten. Regnskogen i Amazonas kan bli halvert om alle planer som er lagt der, blir satt ut i live.

Brasil har imidlertid lykkes i å redusere avskogingen betydelig gjennom politiske tiltak og politiarbeid.

Kriminelle

Selv om politikerne klarer å bli enige om tiltak for å bevare regnskog og forby hogst, er nemlig ikke det nok. «Skogkriminalitet», blant annet ulovlig hogst, står nemlig for en stadig større andel av den globale avskogingen.

Mellom 10 og 30 prosent av den globale hogsten antas utført av kriminelle, ifølge Regnskogfondet og GRID Arendal. Derfor er det nødvendig å satse mer på politi, tollvesen og rettsvesen for å bekjempe avskogingen.

Rapporten slår samtidig fast at man faktisk ikke har god nok oversikt over hvor mye regnskog som fins i verden eller hvor fort den forsvinner, og etterlyser økt overvåking.

Solberg møter urfolk

Statsminister Erna Solberg møter neste uke urfolksledere fra blant annet Amazonas, Kongo og Indonesia for å diskutere situasjonen for folk som lever av regnskogen.

Norge har brukt mer enn 10 milliarder kroner på skogbevaring siden 2007. En evalueringsrapport lagt fram i august konkluderer med at satsingen har bidratt til skogvern og også til å skaffe kunnskap om hva slags tiltak som virker. Samtidig blir det påpekt mangelfull rapportering og det etterlyses måter å måle resultatene på og en samlet strategi.

Bevaring av regnskog bidrar til å binde CO2 og motvirke global oppvarming, samtidig som man tar vare på det biologiske mangfoldet.

Les også

 1. Søppel-boom langs kysten

  TROMSØ (VG) Se nøye på dette bildet. Så mye søppel reker på land i Rekvika utenfor Tromsø. Hver eneste vinter.
 2. FN: Ozonlaget på bedringens vei

  Ozonlaget viser for første gang tegn til å bli tykkere, etter mange år med avtagende uttynning, viser en ny FN-rapport.
 3. 88 prosent av havoverflaten er forurenset av plast

  Så mye som 88 prosent av havets overflate inneholder plastavfall. Forskere er bekymret for hvordan det påvirker livet i…
 4. Miljøforskere frykter Barentshavet kan bli jordas nye søppeldynge

  TROMSØ (VG) Det finnes i dag fem enorme søppeldynger i verdenshavene. Forskere frykter den sjette er under oppbygging i…

Mer om

 1. Miljøvern

Flere artikler

 1. Rapport: – Regnskogen halvert siden andre verdenskrig

 2. Regnskogfondet: Over halvparten av de gjenværende regnskogene er ødelagt

 3. Brasils miljøminister sier at Amazonasfondet kan bli lagt ned

 4. Advarer Brasil mot å kutte ned mer regnskog

 5. Frykter Amazonasfondets nedleggelse

 6. Derfor sparer Norge penger på at Brasil ødelegger regnskogen

Fra andre aviser

 1. Rapport: - Regnskogen halvert siden andre verdenskrig

  Fædrelandsvennen
 2. Det haster for Indonesias regnskog

  Bergens Tidende
 3. Derfor raseres regnskogen

  Bergens Tidende
 4. Om 25 år kan alt være borte

  Aftenposten
 5. Peru mister regnskogen som Norge vil redde

  Bergens Tidende
 6. Den fryktelig triste historien om regnskogen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder