ALVOR: USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu diskuterte tøværet mellom USA og Iran og borgerkrigen i Syria på et møte i Det ovale kontor i Washington mandag. Foto: AP

Obama: - Ikke nok med ord fra Iran

USAs president Barack Obama sier det ikke holder med ord fra Iran.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Iran var et hovedtema da Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu møttes mandag.

Tøværet mellom USA og Iran de siste ukene, toppet med en 20 minutter lang telefonsamtale mellom Obama og Irans president Hassan Rouhani for tre dager siden, har rystet Israel.

Må oppgi atomprogram

På pressekonferansen etter møtet la Netanyahu vekt på hvor viktig det er å opprettholde sanksjonene mot Iran så lenge landet ikke oppgir sitt atomprogram.

- Den militære trusselen og sanksjonene har brakt Iran til forhandlingsbordet. Presset må ikke reduseres før det bevislig er fremskritt, sa han.

Netanyahu mener sanksjonene tvert imot må styrkes hvis Iran fortsetter sitt atomprogram.

Obama sa at han og den israelske statsministeren er helt enige om at Iran ikke må få skaffe seg atomvåpen. Han understreket at alle alternativer fortsatt er på bordet for å stanse Iran, inkludert en militæraksjon.

Forhandlinger

Under møtet takket også Obama den israelske statsministeren for motet og den gode innstillingen israelerne har hatt under de nye forhandlingene med palestinerne.

- Jeg berømmet ham for å ha gått inn i forhandlingene med de palestinske myndighetene med god vilje, sa Obama.

Samtalene mellom israelerne og palestinerne startet opp igjen i juli etter at utenriksminister John Kerry hadde brukt måneder på å få de to partene tilbake til forhandlingsbordet

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder