KREVER SVAR: Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande skal sammen gå til USA for å be om en avklaring på spionasjesaken. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX

Merkel og Hollande skal skaffe spionsvar fra USA

Tyskland og Frankrike går sammen om å kreve svar fra USA om spionasje og telefonavlytting.

Artikkelen er over seks år gammel

- Det holder ikke med ord, det trengs endring, sa Merkel natt til fredag da EUs stats- og regjeringssjefer avsluttet første toppmøtedag i Brussel.

Sammen med Frankrike skal Tyskland gå til USA i et forsøk på å få en avklaring om amerikansk overvåking i Europa. De skal også forsøke å nå fram til en felles forståelse av hvordan man skal håndtere informasjon som er hentet fra signalspaning, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ifølge nyhetsbyrået TT.

Andre land vil også få mulighet til å bli med i initiativet om de ønsker, men uansett er tyskerne og franskmennene bedt om å rapportere om utviklingen når topplederne møtes neste gang i desember.

Overskygget

Spionasje overskygget fullstendig første møtedag for EU-lederne etter avsløringer om at Merkels mobiltelefon skal ha blitt avlyttet av amerikansk etterretning. Også flere millioner franske telefonsamtaler skal ha blitt avlyttet.

Nå må det ikke oppstå flere tillitsbrudd, understreket Merkel etter at hun og Frankrikes president François Hollande informerte de europeiske kollegene om den siste utviklingen.
Sannhet

EU-lederne er enige om at det «på vegne av europeerne nå er et samlet ønske om sannheten», sier Italias statsminister Enrico Letta.

Men spekulasjonene om at EU kommer til å legge forhandlingene om en frihandelsavtale med USA på is som følge av striden, legger Letta døde.

- Det er ingen sammenheng mellom denne saken og forhandlingene, sier han ifølge nyhetsbyrået DPA.

Venner

Merkel har understreket ar spionasje ikke er noe man gjør mot venner, og overfor pressen natt til fredag snakket hun hvordan USA og Tyskland er allierte, har kjempet sammen i Afghanistan og sett soldatene sine dø der.

- Da ønsker man å vite at man ikke trenger bekymre seg for denne typen overvåking, sa Merkel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder